facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Basisscholen opgeroepen mee te doen aan 'Week van de Schooltuin

maart 27, 2023

Zelf kunnen moestuinieren steeds belangrijker.

Weten hoe je moet zaaien en hoe iets groeit. In deze tijd blijkt ineens weer hoe belangrijk en fijn het is om in staat te zijn zelf je groenten te kunnen kweken. De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten vinden dat zelf zaaien, verzorgen en oogsten basisvaardigheden zouden moeten zijn en roepen daarom alle scholen in Nederland op deel te nemen aan de Week van de Schooltuin, die plaatsvindt van 22 tot en met 26 mei.
Samen zaaien, samen groeien is het motto van de Week van de Schooltuin. Leerlingen, leerkrachten, moestuincoaches en andere schooltuinondersteuners zullen tijdens deze week een recordaantal zaadjes gaan zaaien. Daarnaast zijn er vele andere activiteiten in het hele land en ook lessen voor scholen die zelf niet over een tuin beschikken. Ook zal voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinieren. Eén op de vijf heeft schooltuin
Helaas heeft op dit moment nog slechts één op de vijf scholen in Nederland een schooltuin, zo blijkt uit onderzoek van DUO (2021). Het merendeel van de leerkrachten zou wel willen schooltuinieren, maar heeft hiervoor dus geen mogelijkheden. ‘Zonde, want in de schooltuin komen kinderen echt tot bloei. Ze zijn buiten, het moestuinieren werkt ontspannend en kinderen leren hoe ze zelf moeten zaaien, verzorgen en oogsten. Ze raken hierdoor meer betrokken bij de natuur en leren over gezonde voeding,’ legt projectleider Arjan Klopstra uit.
 
De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten streven ernaar dat ieder kind in de basisschoolleeftijd kan meedoen met schooltuinieren.
 Inmiddels hebben zich ruim 350 scholen voor de Week van de Schooltuin aangemeld. Scholen, die zich nog willen aanmelden kunnen dit doen via https://alliantieschooltuinen.nl/week-van-de-schooltuin/
Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten
De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie is een initiatief van Adviesbureau Beleef & weet, Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties), IVN Natuureducatie, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed).
 foto schooltuinieren2

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Alliantie Schooltuinen
  • Bron artikel: Alliantie Schooltuinen
  • Datum: maandag 27 maart 2023

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!