facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
maart 30, 2023
     
kijk live kijk live luister live

Politie

Busbouwer Ebusco opent montagehal in Venray

maart 08, 2023

Menig voorbijganger die de voormalige fabriekshallen van Xerox aan de Maasheseweg in Venray passeert,  verwondert zich over de vele stadsbussen die daar op de parkeerplaats staan.

Deze zijn mede bedoeld voor het stadsvervoer in Berlijn en gebouwd door het Deurnese bedrijf Ebusco, de fabrikant van elektrische bussen. Zij heeft dinsdag een nieuwe productielocatie geopend in de voormalige bedrijfshal van Xerox aan de Maasheseweg te Venray. De locatie in Venray is ruim 25.000 m² groot, er werken 100 mensen in de eindinspectie en after sales.

Jong bedrijf

Ebusco is in 2012 opgericht in Helmond door Peter Bijvelds. Hier waren de werkplaats in een voormalige brandweerkazerne en het kantoor gevestigd in twee verschillende wijken van de stad. In september 2018 werd verhuisd naar Deurne, waar het bedrijf zich nestelde in een productiehal van ruim 7000 m², die inmiddels is uitgegroeid naar 21.000 m².

Vanwege de enorme groei van het bedrijf, de orderportefeuille telde eind vorig jaar een record van 1.474 bussen,  werd uitgezien naar een tijdelijke locatie in de nabijheid van Deurne. Vele medewerkers wonen namelijk in de directe omgeving van de huidige fabriek. Ook het personeelsbestand nam evenredig toe, eind vorig jaar had de busbouwer ruim 600 FTE op de loonlijst staan. Inalfa in Venray en Lightyear uit Helmond, bedrijven die het personeelsbestand moesten inkrimpen zijn debet aan de groei van het aantal medewerkers van het bedrijf. Het uiteindelijke doel waar Bijvelds naar streeft is 3000 bussen per jaar, die voornamelijk in Europa worden geproduceerd.

Ebusco heeft een driehoofdige directie, die bestaat uit voornoemde Peter Bijvelds, Bob Fleuren en Paul van Beers.

Ebusco 2.2

Het model Ebusco 2.2 is ontwikkeld in Nederland. Het casco van dit model wordt gebouwd in China. De specifieke onderdelen zoals de remsystemen van Knorr worden hoofdzakelijk in Europa ingekocht en gestuurd naar China waar de assemblage afdeling zit. Daarna gaat het geheel naar Deurne waar de voertuigen worden afgebouwd naar de eisen van de klant.

Paul van Beers, CFO sinds 2016 van Ebusco vertelt:  “Voor Ebusco was het een uitdaging om de potentiele klanten te overtuigen van de totale kosten van de traditionele dieselbussen ten opzichte van de nieuwe elektrische voertuigen. De aanschaf is weliswaar duurder maar over de gehele levensduur is de 2.2 goedkoper als de diesels.”

Ebusco 3.0

Vorig jaar werd een belangrijke stap gezet in het ontwikkelen van een bus model met een lichtgewicht casco van composiet materiaal. In 2019 werd de eerste Ebusco 3.0 bus van dit materiaal onthuld, dat betrof een bus met een lengte van 12 meter, in 2021 ontving deze bus de Europese typegoedkeuring. In 2022 werd ook de 18-meter uitvoering van de Ebusco 3.0 gelanceerd. Directeur operations Bob Fleuren is de bedenker van deze materialen, hij heeft jarenlang gewerkt in de luchtvaart waar het gebruik van lichte materialen veel wordt toegepast om het gewicht van de vliegtuigen zo laag mogelijk te houden. Tevens heeft composiet de eigenschap dat het goed isoleert. Een belangrijke voorwaarde mede voor de Scandinavische landen waar Ebusco al vele voertuigen heeft rijden. Ook komt dit gegeven ten goede aan de actieradius van de elektrisch voortgedreven voertuigen. Dit nieuwe model Ebusco 3.0 wordt volledig in Europa gebouwd, mede door de geheime samenstelling van het composiet.  Het heeft in de vloer geïntegreerde batterijen, daardoor een zeer laag zwaartepunt en is verkrijgbaar als 12-meter uitvoering, met als range tot 575 km. Ook is er een 18-meter uitvoering, die een bereik heeft tot wel 700 km, op één batterijlading. De 3.0 bus van 18 meter lang is lichter als de gemiddelde elektrische 12-meter bus.

Uitbreiding productiecapaciteit

Om de productie te kunnen verhogen gaat Ebusco een productiefaciliteit te leasen in een gedeelte van de Renaultfabriek in de Normandische stad Rouen. Deze locatie wordt na de zomer in gebruik genomen.

DSC09242       DSC09247      DSC09253

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Omroep Venray