facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
maart 30, 2023
     
kijk live kijk live luister live

Politie

Vredepeel kloppend hart van Europese luchtverdedigingsoefening

maart 07, 2023

Een conflict tussen de NAVO en een agressor met de modernste wapensystemen. Het is van levensbelang dat het bondgenootschap vanuit de lucht snel en adequaat reageert. Dat is het scenario van een internationale luchtverdedigingsoefening die vandaag is begonnen. Kloppend hart van Joint Project Optic Windmill is Vredepeel, de thuisbasis van de Nederlandse luchtverdedigers.

Recente conflicten tonen de vernietigende werking van ‘slimme’ drones en ‘hightech’-raketten. Daarvan is de oorlog in Oekraïne een voorbeeld dichtbij.

Bijna alle lidstaten van de NAVO beschikken over luchtverdedigingscapaciteit om een dreiging af te wenden. Maar die verschillende wapensystemen zijn pas echt effectief als ze als geheel opereren. En dat is een complexe opdracht.

Afstemmen
Voor vrijwel elk gevaar is namelijk een specifieke tegenmaatregel nodig. Daarom zijn luchtverdedigingssystemen divers. Zo kan het ene drones onderscheppen, een andere een vliegtuig of helikopter en de volgende een raket. Samen dekken de radar- en wapensystemen het hele spectrum af, maar dan moeten ze wel onderling te verbinden zijn. Dat vereist afstemming op vele fronten.

Compleet gesimuleerd
Zo spectaculair als de oefening misschien lijkt, is die niet. Er staat namelijk geen raket op scherp. Alles wordt gesimuleerd. Het zijn dan ook met name de meest geavanceerde computers die de ruggengraat vormen van deze grootste Europese oefening in zijn soort.

Joint Project Optic Windmill duurt tot 1 april

 

Bron mindef

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief Omroep Venray
  • Bron artikel: Defensie.nl
  • Datum: dinsdag 07 maart 2023