facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
juni 07, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Open dag TBS-kliniek "De Rooyse Wissel"

februari 22, 2023

Op zaterdag 18 maart 2023 openen tien forensisch psychiatrische centra en klinieken verspreid over 13 locaties hun deuren voor het publiek.

Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Een aantal jaren ging de Open Dag helaas niet door vanwege het Coronavirus. In 2023 worden de deuren weer geopend voor publiek.

Deelnemende forensisch psychiatrische centra (fpc’s) en klinieken (fpk’s) in de regio zijn:

· FPC Pompestichting, Nijmegen en Zeeland (NB)

· FPC de Rooyse Wissel, Venray

· FPK De Woenselse Poort, Eindhoven

Inschrijven voor de Open Dag is verplicht en kan vanaf vrijdag 17 februari uur tot uiterlijk zondag 26 februari via www.tbsnederland.nl (https://www.tbsnederland.nl/nieuws/18-maart-2023-open-dag-tbs-nederland/). Het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. De minimumleeftijd voor deelname is bij de meeste klinieken 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene. Een aantal klinieken laten geen personen onder de 18 jaar toe, ook niet onder begeleiding. Dit staat per kliniek duidelijk aangegeven.

Ieder fpc en iedere fpk vult de Open Dag op een andere manier in. In de meeste fpc's en fpk's worden bezoekers door medewerkers en patiënten rondgeleid. Tijdens de rondleiding worden woonafdelingen, therapieruimtes en werkplaatsen bezocht en is er veel gelegenheid om vragen te stellen.

 

Tijdens de laatste Open Dag op 17 maart 2018 bezochten ruim 1600 bezoekers een fpc of fpk. De openheid en betrokkenheid van medewerkers en patiënten maakten veel indruk op bezoekers. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof.

In 2023 is het de vijfde keer dat fpc’s en fpk’s gezamenlijk een Open Dag organiseren. De fpc’s en fpk’s werken samen onder de naam ‘TBS Nederland’. Op de gezamenlijke website www.tbsnederland.nl wordt informatie over tbs centraal en eenduidig aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief Omroep Venray
  • Bron artikel: TBS kliieken Nederland
  • Datum: woensdag 22 februari 2023