facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
januari 29, 2023
     
kijk live kijk live luister live

Nieuwe tentoonstelling Venrays Museum

december 02, 2022

In het Venrays Museum wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van een nieuwe tentoonstelling.

Deze bijzondere expositie heeft als titel “Jerusalem 600 jaar, klooster en bewoners” en gaat over de geschiedenis van Jerusalem, haar bewoners en hun verbondenheid met de Venrayse bevolking tussen1422 en 2022.

De tentoonstelling zal te bezoeken zijn tot 24 juli 2023. Op vrijdag 16 december aanstaande zal de officiële opening plaats vinden. Bij deze opening voor genodigden is een belangrijke rol weg gelegd voor Zusters Ursulinen. Het geheel zal worden opgeluisterd door een muzikale bijdrage van een ensemble van het Venrays Mannenkoor.

JERUSALEM 600 JAAR, Klooster en Bewoners

Een expositie over de geschiedenis van Jerusalem, haar bewoners en hun verbondenheid met de Venrayse bevolking tussen1422 en 2022.

Het begon in 1422, op Kerstavond. Twee vaders in gesprek bij het haardvuur. Zij wilden hun vrome dochters in beslotenheid laten leven met God. Er zou een klooster komen met de naam Jerusalem

in een hofstede bij de Grote Kerk. Hun eerste stap was het begin van een lange weg die leidde tot groei van religieuze gemeenschappen. De eerste vier eeuwen waren de bewoners Augustinessen en daarna Ursulinen.

Voor Augustinessen was het leven bidden en werken. Weven was hun belangrijkste werk.

Ursulinen wijdden zich aan onderwijs voor meisjes, lang vóórdat het gewoon was dat meisjes naar school gingen. Het was een bijzondere opdracht. Naast de normale schoolse doelen, was culturele en maatschappelijke vorming heel belangrijk. Het werden een instituut waar jonge vrouwen een rijke opleiding kregen.

Na de Tweede Wereldoorlog gaan maatschappelijke veranderingen de deur van Jerusalem niet voorbij. En uiteindelijk treden de Ursulinen terug uit het onderwijs. Het klooster wordt gemeentehuis. De school wordt een gewone moderne school, die uiteindelijk opgaat in een omvangrijke fusie. En zo belanden we in het heden.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Venrays Museum