facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
juni 02, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Complete reeks terracotta reliëfs Maria gerestaureerd

september 26, 2022

Bij de bouw van de Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten kerk, nu bekend als de paterskerk, zijn omstreeks 1650 zeven terracotta reliëfs rond het voorplein geplaatst. Deze reliëfs verbeelden de zeven smarten tijdens het leven van Maria. Deze volledig complete reeks is uniek in Nederland.

Na de grote brand in 1925 zijn de afbeeldingen in 1929 na herbouw van kerk en klooster teruggeplaatst. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de reliëfs verplaatst naar de kruisgang van het klooster waar ze in 2016 door de stichting Kruisen en Kapellen Venray zijn verwijderd en gerestaureerd in het atelier van de stichting. Inmiddels zijn de zeven reliëfs in de Mariakapel van de paterskerk geplaatst.

Op zondag 2 oktober zullen deze na afloop van de door de zangers van St. Frans gezongen hoogmis van 11.00 uur worden ingezegend. Belangstellenden zijn van harte welkom om bij deze inzegening aanwezig te zijn. Hierna zullen de terracotta afbeeldingen dagelijks voor het publiek toegankelijk zijn tijdens de openingsuren van de Paterskerk.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Stichting Kruisen en Kapellen
  • Bron artikel: Stichting Kruisen en Kapellen