facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 07, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Minder kleding kopen, beter voor milieu!

februari 23, 2024

Milieu Centraal heeft een online training gelanceerd die gericht is op vrouwen uit Limburg om hen te helpen bewuster om te gaan met het kopen van kleding.

Ondanks het feit dat bijna twee derde van de Nederlanders vanaf 18 jaar zich bewust is van de negatieve impact van overmatig kleding kopen op het milieu, geeft slechts één op de drie mensen aan hier al actief rekening mee te houden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen de grootste afnemers van kleding zijn. Om deze reden start Milieu Centraal een campagne om vrouwen die zich bewust zijn van de impact aan te moedigen om daadwerkelijk minder kleding te kopen.

Het kopen van nieuwe spullen, waaronder kleding, activeert dopamine in onze hersenen, wat kortstondig geluk veroorzaakt. Maar dit gevoel kan leiden tot een voortdurende koopdrang, aangewakkerd door reclames, uitverkoop, modetrends en influencer samenwerkingen. Dit creëert een sociale norm waarin overmatig consumeren als normaal wordt gezien, ondanks voldoende beschikbaar textiel. Het is tijd om bewuster te consumeren. Ze willen vrouwen uitdagen om minder te kopen door een eigen stijl te ontwikkelen. Hun doel is dat het volgen van je eigen stijl de norm wordt, niet blindelings de laatste mode volgen.

De training helpt deelnemers hierbij. Verder biedt de training concrete handvatten voor het bewust verminderen van kledingaankopen door trouw te blijven aan persoonlijke waarden en identiteit. Ook leren ze deelnemers over de psychologische aspecten van winkelen en hoe ze weerstand kunnen bieden aan verleidingen. Met inspirerende video's en workshops worden ze aangemoedigd om bewuster te consumeren. De training is gratis beschikbaar op www.mijnstijlid.nl.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Milieu Centraal
  • Bron artikel: Milieu Centraal
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Overige plaatsen