facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
februari 21, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Waarom ondernemers eerst kiezen voor de digitale winkelstraat

oktober 30, 2023

De retailsector is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. De verschuiving van fysiek naar digitaal heeft een nieuwe golf van ondernemerschap ontketend, zelfs in kleinere steden zoals Venray. Maar waarom geven hedendaagse ondernemers de voorkeur aan een webshop voordat ze investeren in een fysieke winkel? Lees hier meer over het digitaal ondernemerschap als beginnend retailer.

Lagere opstartkosten en risico’s

De initiële investering voor het opstarten van een webshop ligt ten eerste aanzienlijk lager dan die voor een traditionele winkel. Er zijn geen huurkosten, geen kosten voor fysieke inrichting en het personeelsbestand kan beperkt blijven. Bovendien, door te beginnen met een online aanwezigheid, kunnen ondernemers hun merk en producten testen voordat ze zich vastbinden aan langdurige huurovereenkomsten.

Breder bereik en flexibiliteit

Een webshop stelt bedrijven in staat om een breder publiek te bereiken, ver voorbij de grenzen van Venray. Een goed voorbeeld is de opkomst van niche webshops zoals regenjas.nl en sportbh.nl. Door online speciaalzaken als deze kunnen Nederlandse consumenten gemakkelijk inzage krijgen in de productcategorie waar ze naar op zoek zijn.

Nadert de winter? Dan zijn veel consumenten op zoek naar een regenjas of winteraccessoires, een niche webshop is de perfecte gelegenheid om ze kennis te laten maken met exclusieve merken en producten binnen deze categorie. Zo komen consumenten in aanmerking met bijvoorbeeld een rains regenjas dames.

Directe klantfeedback en aanpassingsvermogen

Online platforms bieden mogelijkheden om onmiddellijk feedback te ontvangen. Klanten kunnen recensies achterlaten, waardoor ondernemers snel kunnen inspelen op behoeften en trends. Als een bepaald product op je webshop, zoals een tenson jas heren, goed presteert, kan de voorraad dienovereenkomstig worden aangepast. Als een ander product minder populair blijkt, kan deze zonder veel complicaties uit het assortiment worden gehaald.

De fysieke winkel als verlengstuk

Na het vestigen van een sterk online merk, kan een fysieke winkel dienen als een verlengstuk van de webshop. Klanten kunnen vanaf dit moment producten in het echt ervaren, zoals het voelen van de stof van de regenjassen. Het biedt ook een gelegenheid voor persoonlijke klantenservice en het bouwen van klantrelaties.

De kracht van data-analyse

Eén van de grote voordelen van het starten van een webshop is de mogelijkheid om gedetailleerde klantgegevens te verzamelen en te analyseren. Online tools registreren elke klik, aankoop en interactie, waardoor ondernemers diepgaande inzichten kunnen krijgen in klantgedrag. Zo kan er gemakkelijk worden vastgesteld welke producten het meest bekeken worden of welke marketingstrategieën het meest effectief zijn.

Ecologische voetafdruk verkleinen

Duurzaamheid is een groeiende zorg in de moderne zakenwereld. Webshops hebben vaak een kleinere ecologische voetafdruk dan fysieke winkels. Ze hebben geen energie nodig voor winkelverlichting, verwarming of koeling; wat leidt tot minder energieverbruik. Bovendien kunnen voorraden efficiënter worden beheerd in centrale magazijnen, wat transportkosten en -emissies kan verminderen.

Grensoverschrijdend ondernemen

De wereld wordt steeds meer verbonden en het internet heeft geografische grenzen vervaagd. Een webshop stelt ondernemers in staat om klanten over de hele wereld te bereiken. Door middel van digitale marketingstrategieën kunnen ondernemers zich richten op internationale markten en hun aanbod dienovereenkomstig aanpassen. Hierdoor wordt de potentie van een merk of product optimaal benut op een schaal die voorheen ondenkbaar was met alleen een fysieke winkel.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Twenty Four Webvertising
  • Bron artikel: Twenty Four Webvertising
  • Soort artikel: Reclame
Gepubliceerd in Ondernemend (reclame)