facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 20, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Zo gebruik je je terrasverwarmer veilig

mei 20, 2023

Veel vrienden en families lopen misschien warm voor het idee om dit voorjaar meer buitenbijeenkomsten te houden. Maar het is belangrijk om de gevaren van brand en 'de stille moordenaar' die bekend staat als koolmonoxide (CO)-vergiftiging te begrijpen, te weten hoe je een terrasverwarmer gas op de juiste manier gebruikt en veilig te blijven in de buurt van apparaten met open vuur.

CO wordt geproduceerd door alle apparaten die brandstof verbranden, inclusief een terrasverwarmer en vuurkorf, en dit kleurloze, reukloze en smaakloze gas kan zich ophopen in elke omgeving met beperkte luchtbeweging. Zorg ervoor dat je ruimte die is uitgerust met terrasverwarmers goed geventileerd is en dat rook- en koolmonoxidemelders goed werken, zelfs als ze zich in gebouwen en constructies in de buurt bevinden.

Zowel draagbare als vaste rechtopstaande terrasverwarmers zijn uitsluitend ontworpen voor gebruik buitenshuis en moeten in open ruimtes worden geplaatst, uit de buurt van brandbare materialen. Terrasverwarmers op gas en propaan mogen nooit in gesloten ruimtes worden geïnstalleerd. Deze buitenverwarmingsapparaten kunnen zuurstoftekort krijgen als ze in tenten of afgesloten ruimtes worden gebruikt. Als dat gebeurt, produceren de kachels koolmonoxide. In een afgesloten ruimte kan dat dodelijk zijn. Voldoende ventilatie zowel onder als boven de toppen van de terrasverwarmers is essentieel voor een veilige werking.

Veel draagbare terrasverwarmers kunnen op laag worden gezet, maar branden mogelijk niet zo schoon als ze op de lage stand staan. Als de vlammen geel worden, probeer dan de kachels een beetje hoger te zetten. Een gele vlam is een vuile vlam - let op de eigenaars van deze vuurplaats - en een blauwe vlam is een schone vlam en produceert zeer weinig schadelijke emissies. Een klein beetje geel aan de vlamuiteinden is normaal, vooral als de brandstof propaan of LPG is. Het metalen warmteafschermingsscherm van een rechtopstaande (paddenstoel) terrasverwarmer zal oranje oplichten, wat goed is. De blauwe of gele vlam waarnaar wordt verwezen bevindt zich achter de zender.

Draagbare buitenverwarmers moeten op vlakke, stabiele oppervlakken worden geplaatst, zodat ze niet gemakkelijk kunnen worden omgestoten. Goede draagbare terrasverwarmers worden geleverd met basisgewichten die voorkomen dat ze gemakkelijk omvallen. Laat daarnaast werkende terrasverwarmers niet onbeheerd achter en let goed op wanneer kinderen, huisdieren of dronken personen in de buurt zijn. Het is een goed idee om een ​​werkende brandblusser in de buurt te hebben. Laat bovendien rondom de terrasverwarmer voldoende ruimte vrij volgens de instructies van de fabrikant. Het zal per eenheid verschillen.

Wees ook voorzichtig voordat je een draagbare terrasverwarmer verplaatst. Zorg ervoor dat de brandstoftoevoer goed is afgesloten en dat het apparaat is afgekoeld. Het mag nooit worden verplaatst terwijl de vlam brandt. Als het een elektrische draagbare terrasverwarmer is, zorg er dan voor dat je de stekker uit het stopcontact haalt. Apparatuur moet bovendien op de juiste manier worden opgeslagen en onderhouden volgens de instructies van de fabrikant en worden geïnspecteerd voordat ze voor het seizoen worden gebruikt. Lees de instructies van de fabrikant, want er kan informatie zijn over de beste manier om het specifieke merk en model zelf te onderhouden. 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Twenty Four Webvertising
  • Bron artikel: Twenty Four Webvertising
  • Soort artikel: Reclame
Gepubliceerd in Ondernemend (reclame)