facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 06, 2024
     
Gemist kijk live luister live

"kijk niet weg" podcast over jongeren en het rechte pad

september 26, 2023

In de nieuwe driedelige podcast Kijk Niet Weg komen jongeren en professionals aan het woord. Ze spreken over ronselen van jongeren, middelengebruik, rijden onder invloed en de rol van omgevingsfactoren. De afleveringen zijn gratis te beluisteren.

De afgelopen weken werkte journalist Lubert Priems aan een podcast voor de campagne Kijk Niet Weg. Op verzoek van de acht samenwerkende gemeentes trok hij Noord-Limburg in. Tijdens zijn rondgang kwam hij uiteenlopende ervaringsdeskundigen tegen. Hij sprak met hen over ondermijning en maakte er een driedelige serie over.

Ommezwaai

In de afleveringen horen we hoe snel je verslaafd kunt raken aan middelen en hoe verleidelijk het is om snel geld te verdienen. “Crack roken kost veel meer geld, omdat je veel meer nodig hebt dan wanneer je het snuift. Zo ben ik in aanraking gekomen met mensen die heroïne maakten. Ik ben hen gaan helpen om geld te verdienen”, vertelt Morris. Er wordt ook gesproken over groepsdruk en social media. En over de uitweg en de ommezwaai om weer op het rechte pad te komen. Telkens blijkt dat de omgeving hierbij een grote rol speelt.

 Maak het bespreekbaar

Kijk Niet Weg, maak een praatje of doe een melding. Het vroeg signaleren van problemen kan een hoop ellende voorkomen in de toekomst. Deze podcast kan de aanleiding zijn om thuis aan de keukentafel, met vrienden op een feestje of met leerlingen in de klas het noodzakelijke gesprek te voeren. “Kijk niet weg van wat je liever niet wilt zien. Een praatje of een melding, jij maakt het verschil”, aldus Lubert Priems. Een veilige en leefbare samenleving vraagt om actie van ons allemaal, van jongeren, ouders, leraren, trainers, familie, vrienden en buurtgenoten.

Kijk Niet Weg is een bewustwordingscampagne van de acht Noord-Limburgse gemeentes. Inwoners worden opgeroepen verdachte situaties van georganiseerde criminaliteit te melden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem. De podcast is te beluisteren via www.kijknietweg.eu/podcast en de bekende streamingsplatformen.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Intervantieteam Noord Limburg
  • Bron artikel: Intervantieteam Noord Limburg
Gepubliceerd in Overige plaatsen