facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 13, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Agenda

Open Nederlands Kampioenschap amateur bierbrouwen
Zaterdag, 03 Juni 2023, 11:59
Tot Zondag, 04 Juni 2023

Het Noord-Limburgse Gilde Dionysos organiseert dit jaar het Open Nederlands Kampioenschap amateur bierbrouwen (ONK 2023) op locatie bij Openluchtmuseum de Locht in Melderslo. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 3 juni om 16.00 uur. Daarnaast organiseert Gilde Dionysos op 3 en 4 juni Bierfestival de Locht met bierproeverijen van lokale brouwerijen, lezingen over bierbrouwen, lokaal eten en muziek.

Het ONK wordt al sinds 1984 georganiseerd door een vereniging of ONK. Dit jaar is het Noord-Limburgse Gilde Dionysos de organisator van de brouwwedstrijd. Amateur bierbrouwers uit heel Nederland doen mee aan het ONK, waarbij de bieren worden beoordeeld door officiële keurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde (BKG). Op zaterdag 3 juni om 16.00 uur worden de winnaars bekend gemaakt van de zes verschillende bierklassen; de standaard klassen A t/m D, de vrije klasse én het kloonbier, de Hertog Jan Grand Prestige. Daarnaast is er dit jaar een speciale klasse in het leven geroepen: de Hertog Jan Grand Prestige Challenge. De amateur bierbrouwers van Nederland zijn namelijk door Hertog Jan uitgedaagd om een recept te ontwikkelen dat de Grand Prestige niet evenaart, maar zelfs verbeterd. Deze bieren worden gekeurd door de bierbrouwers Hertog Jan zelf.

Bierfestival de Locht
Tijdens Bierfestival de Locht zijn onder het genot van lekker eten en livemuziek tientallen speciaal bieren te proeven. Ook komt Hertog Jan met een mobiele proefbrouwerij ter plekke bierbrouwen. Daarnaast zijn op zaterdag lezingen voor bierbrouwers over het brouwproces. Op zondag is speciale aandacht voor de ambachten bij Openluchtmuseum de Locht. Het Gilde koos Openluchtmuseum de Locht als locatie voor het ONK2023, onder andere omdat het gilde haar thuisbasis heeft in het brouwhuis van het museum.

Tijdens het bierfestival is een gratis busverbinding van en naar Openluchtmuseum de Locht en de stations Venray en Horst-Sevenum. De toegangsprijs voor Bierfestival de Locht is 12,50 euro. Dit is inclusief een proefglas, drie muntjes en toegang tot het museum. Het is ook mogelijk om alleen het museum te bezoeken voor de normale toegangsprijs. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar, aan wie uiteraard geen alcohol zal worden geschonken.

Openingstijden
Zaterdag 3 juni van 12.00 tot 22.00 uur – prijsuitreiking ONK om 16.00 uur
Zondag 4 juni van 12.00 tot 20.00 uur.

Over Gilde Dionysos
Gilde Dionysos is een Gilde voor makers van bier, kaas, likeur en wijn. De vereniging met een ledenbestand van circa 160 leden is uitgegroeid tot een van de grootste en meest actieve Gildes van Nederland. De biergroep van het Gilde organiseert het hele jaar door activiteiten, zoals bijeenkomsten waarin ervaringen en kennis worden gedeeld, maar ook brouwcursussen voor nieuwe leden, excursies naar brouwerijen en brouw wedstrijden. Gilde Dionysos heeft haar thuisbasis in het brouwhuis, gevestigd in Openluchtmuseum de Locht.

Kijk voor meer informatie op www.onk2023.nl of www.delocht.nl of volg de socials.

Locatie De locht, Melderslo