facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
december 07, 2023
     
kijk live kijk live luister live

warme kerst

Agenda

I.V.N.-Lezing: Castenrayse Vennen door Jan Strijbos
Maandag, 06 Maart 2023, 20:00

Het natuurreservaat De Castenrayse Vennen is sinds de ruilverkaveling Lollebeek in 1969 eigendom van Staatsbosbeheer. In het verleden werden hier turf gestoken, turfmodder gebaggerd en ‘schânse’ gehaald om de sopketel te stoken of om aan de bakkers in de omgeving verkocht voor het stoken van hun ovens. Het gebied is enkele zeldzame planten rijk: de slangenwortel, wateraardbei en koningsvaren. Maar velen herinneren zich de Castenrayse Vennen toch als prachtig schaatswater. Bij het verbreden van de Lollebeek, in het kader van de Ruilverkaveling, zakte het water van de Castenrayse Vennen enorm. De vennen begonnen te verzanden en dat had verstrekkende gevolgen voor het natuurgebied. In 2021 werd in het kader van het ‘Uitvoeringprogramma Maasgaard’ begonnen met de reconstructie van de Lollebeek, die deels door dit gebied stroomde, met het doel het waterpeil in de Castenrayse Vennen weer te verhogen. Dat is gelukt. Belangrijk voor alle schaatsliefhebbers, een geïntegreerd onderdeel van ‘Maasgaardproject’ is ook het herstel van het schaatswater. De verzande vennen werden weer uitgebaggerd, zodat er weer open water ontstond. Vóór de pauze ligt de aandacht op de vroegere situatie. Na de pauze ligt deze op de reconstructie van de Castenrayse Vennen. Dit alles verluchtigd met beeldmateriaal.

De lezing de Castenrayse Vennen vindt plaats op maandag 6 maart a.s., om 20.00 uur, in de Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray.

De entree is voor IVN-leden gratis; BiblioNu-leden betalen € 2,- , overige belangstellenden € 3,50.

Locatie de Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray


Omroep Venray zoekt een
enthousiaste secretaris


Als secretaris ben je lid van het dagelijks bestuur van Omroep Venray en verricht je organisatorische, beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden. Ben je op zoek naar een bestuursfunctie en heb je tijd om vrijwilligerswerk te doen?
Dan hebben wij misschien wel een leuke, uitdagende functie voor je!
Of wil je alleen secretariële werkzaamheden uitvoeren voor de lokale omroep?
Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk hier de werkzaamheden of reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..