facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 28, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Agenda

IVN Geijsteren-Venray: Wandeling voor senioren: De cultuur en natuur van Landgoed Geijsteren
Donderdag, 16 Mei 2024, 14:30

Deze wandeling is bedoeld voor senioren, voor wie de reguliere wandelingen georganiseerd door het IVN Geysteren-Venray te lang zijn of waarvan het tempo te hoog ligt.

U wilt toch ook genieten van het buiten zijn en de natuur om u heen. U loopt op eigen kracht of met behulp van een rollator. U beweegt zich voort met scootmobiel of met rolstoel en begeleider. Vanaf de Sint-Willibrordus-kapel wandelt men naar de Holtmeule. Dit is een voormalige watermolen in Geijsteren op de Oostrumse Beek aan de Sint-Wilbertsweg.


De onderslagmolen fungeerde als korenmolen en oliemolen en werd voor het eerst vermeld in 1641. Omstreeks 1750 werd een nieuw gebouw opgericht en in 1897 werd de molen grondig verbouwd. Het oorspronkelijk houten rad werd in 1887 vervangen door een groot, smeedijzeren rad. Later werd de maalderij aangedreven door een elektromotor en in 1961 werd de molen omgebouwd tot woonhuis. De maalinrichting en het gangwerk werden verwijderd. Het grote rad (diameter 5,12 meter) hangt nog aan de gevel, maar heeft geen functie meer. In 2000 werd een omleidend beekje voorzien van een vistrap. We wandelen richting boerderij de Jonkhof en van hieruit naar de Sint-Willibrordus-kapel. De kapel is in gotische stijl gebouwd maar de plaats was reeds lang voor de bouw van deze kapel een bedevaartsoord. De kapel dateert uit de 16e eeuw. Naast de kapel bevinden zich een eeuwenoude waterput die van oudsher bekendstaat als de ‘heilige bron’ en een grenspaal uit 1551. Deze paal markeert de grens tussen het Land van Cuijk en het Land van Kessel en is thans de grens tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Venray en Meerlo-Wanssum. Vanuit de kapel gaan we via de schaapsdreef terug naar het beginpunt. We sluiten de middag af met koffie en thee.
Iedereen is welkom en deelname is gratis.  

Datum : donderdag 16 mei om 14.30 uur; Vertrek vanaf het Onze Lieve Vrouw-kapelletje aan de Willibrordusweg 26, 5862AL in Geijsteren.

Locatie Onze Lieve Vrouw-kapelletje aan de Willibrordusweg 26, 5862AL in Geijsteren