facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 15, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Agenda

Lisa Weeda te gast bij Literair Café Venray in het Theehuis.
Zondag, 17 Maart 2024, 11:00

Literair Café Venray sluit op zondag 17 maart 2024 het literaire seizoen 2023-2024 af met een lezing van en met Lisa Weeda. Lisa Weeda in Rotterdam (19 januari 1989) geboren is een Nederlandse schrijfster, literair programmamaker, scenarioschrijver, audio fan en virtual-reality-regisseur.

Zij doorloopt het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht en studeert vervolgens Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. In 2015 sluit zij haar studie aan ‘ArtEZ Creative Writing’ in Arnhem af. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar de vorm staat daarbij vrij. In 2016 verschijnt haar chapbook ‘De benen van Petrovski ’(Literair Productiehuis Wintertuin), het literaire verslag van haar reis naar Oekraïne, het geboorteland van haar grootmoeder en waar nog een groot deel van haar familie woont. Ook in haar debuutroman ‘Aleksandra’, (2021 De Bezige Bij) speelt Oekraïne de hoofdrol. ‘Aleksandra’ is het verhaal van een familie tussen Oost en West, die maar niet loskomt van een gebied, dat nooit rust en vrede lijkt te vinden. Lisa Weeda vindt de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze aansprekende manier te vertellen. Naar aanleiding van ‘Aleksandra’ roept de Volkskrant Lisa Weeda uit tot het ‘Literair Talent van 2022’. ‘Aleksandra’ wordt genomineerd voor de Boekhandelsprijs en staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022. De roman ‘Aleksandra’ is inmiddels in zes landen verschenen, waaronder Duitsland, Polen en Frankrijk.

Victor Elfring zal Lisa Weeda interviewen over natuurlijk ‘Aleksandra’, maar ook over haar meest recente roman ‘Dans dans revolutie’ (2024 De Bezige Bij). Het boek, waarin Lisa Weeda in vier magische verhaallijnen het gevecht aangaat met ‘war fatigue’, ‘westsplaining’, de machteloosheid in het al bijna tien jaar slepende Russisch-Oekraïense conflict en de arbeidsmigratie in Europa. Allemaal heel actueel. ‘De oude tijden hebben ons maar al te vaak verraden,’ schrijft Weeda, ‘maar onze dans, als een heel smal steegje waar je zijlings net nog je lichaam doorheen kan proppen om aan de andere kant van iets te geraken, heeft ons altijd op het nippertje gered.’

Voor de muzikale omlijsting zorgen Jana Peeters uit Venlo, begeleid door Maartje Smedts op piano. Jana is 15 jaar, leerling van Marjolein Cuijpers, zangeres & vocal coach, en zit op het Valuas College, topklas-muziek, in Venlo.

De lezing met Lisa Weeda vindt plaats op zondagmorgen 17 maart a.s. in het Theehuis van het Odapark, Merseloseweg 117, 5801CC in Venray en begint om 11.00 uur. Boekhandel Roojboek is aanwezig voor de verkoop van boeken en Lisa Weeda zal die in de pauze voor u signeren. De entree is voor seizoenpashouders van Literair Café Venray gratis. BiblioNu-leden betalen € 10,- en de overige bezoekers € 12,50.

Locatie Theehuis van het Odapark, Merseloseweg 117, 5801CC in Venray