facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
december 10, 2023
kijk live kijk live luister live
top250 allertijden

warme kerst

Agenda

Lezing 'Russisch Roulette, 1985-2023'
Maandag, 20 November 2023, 19:30

Op maandag 20 november 2023 organiseren Kring Venray van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en de Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn een lezing getiteld 'Russisch Roulette, 1985-2023'.

We leven in een tijd met veel gewapende conflicten. Enkele van deze conflicten worden niet meer ver weg van ons uitgevochten. Dat geldt in het bijzonder voor de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Deze oorlog is niet alleen dichtbij, wij zijn er ook indirect bij betrokken. Nederland levert per slot van rekening niet alleen politieke en humanitaire maar ook militaire steun aan Oekraïne. De uitkomst van deze oorlog zal ook op ons land van grote invloed zijn.

De oorlog in Oekraïne heeft velen van ons verrast. Een grootschalig militair conflict in Europa was na de Tweede Wereldoorlog en na “Glasnost” en “Perestrojka” voor velen niet denkbaar. De werkelijkheid bleek helaas anders te zijn.
Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat hebben we niet gezien of niet willen zien? Zijn we te goed van vertrouwen geweest? Ligt de schuld deels bij het Westen? Zijn er gelijkenissen te trekken met de vooravond van de Tweede Wereldoorlog? Dit zijn vragen die mensen zich stellen.


Reden genoeg voor LGOG Kring Venray en de Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn om een deskundig spreker uit te nodigen om over dit actuele thema een lezing te verzorgen. De voordracht, getiteld “Russisch Roulette, 1985-2023”, gaat over het proces van hervorming, transitie en reactie van Rusland onder het bewind van Gorbatsjov, Jeltsin en Poetin. Ofwel over de vraag hoe het toch mogelijk is dat, onder onze eigen ogen, de veelbelovende historische ontwikkeling van Rusland in de richting van vrijheid en vrede, zo kon ontspruiten als het absolute tegendeel, namelijk oorlog en onderdrukking in het heden. Het belooft een leerzame en inspirerende voordracht te worden!


De lezing zal plaatsvinden op maandag 20 november in het bezoekerscentrum van de Duitse Oorlogsbegraafplaats te Ysselsteyn en begint om 19.30 uur.


Henk Kern (1960) is als universitair docent verbonden aan de opleidingen Geschiedenis en Russische Studies van de Universiteit Leiden. Hij geeft colleges over de geschiedenis van Rusland en de Russen, alsook over specifieke deelonderwerpen zoals het nationaliteitenvraagstuk, de Russische Revolutie en de herinneringen aan de Sovjet-Unie. Henk Kern is gepromoveerd op het proefschrift “Denken over Rusland. Europese beschouwingen over de Grote Hervormingen, 1861- 1881” (Pegasus; Amsterdam 2008).


De voordracht wordt georganiseerd door LGOG Kring Venray en de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. De lezing is voor LGOG leden gratis toegankelijk.
Kosten voor niet-leden: 5 euro (inclusief consumptiebon!).


DINER
Het is mogelijk om voorafgaand aan de lezing voor € 19,50 gebruik te maken van een lopend buffet in de Brasserie van het Bezoekerscentrum! Het buffet zal bestaan uit verschillende vlees-, vis- en vegetarische gerechten en diverse bijlagen.
Het diner begint om 18:00 uur
Na afloop van de voordracht is er de mogelijkheid om onder het genot van een drankje na te

 

Locatie Ysselsteyn Duits oorlogskerkhof


Omroep Venray zoekt een
enthousiaste secretaris


Als secretaris ben je lid van het dagelijks bestuur van Omroep Venray en verricht je organisatorische, beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden. Ben je op zoek naar een bestuursfunctie en heb je tijd om vrijwilligerswerk te doen?
Dan hebben wij misschien wel een leuke, uitdagende functie voor je!
Of wil je alleen secretariële werkzaamheden uitvoeren voor de lokale omroep?
Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk hier de werkzaamheden of reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..