facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 03, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Agenda

IVN Geysteren-Venray: wandeling de Stippelberg
Maandag, 29 Mei 2023, 10:00
Het natuurgebied de Stippelberg is een uitgestrekt bosgebied te midden van uitgestrekte en zeer intensief gebruikte landbouwgebieden. Dit natuurgebied wordt dan ook wel eens omschreven als een ‘beboste oase in een maïswoestijn’.
 
 Sinds het gebied eigendom werd van Natuurmonumenten (1994), werkt Natuurmonumenten eraan om er een meer gevarieerd natuurgebied van te maken. Daarom wordt naaldbos omgevormd tot loofbos en aan de oostzijde worden de heidegebieden, die hier van oudsher voorkwamen, hersteld. Het gebied dankt zijn naam aan de vele ‘stippels’ in het gebied. Deze stippels, heuveltjes, zijn kleine stuifduinen die vroeger zijn ontstaan toen de wind nog goed vat had op het zand. Slingerend door de stuifduinen komen we een paar keer over de Milheezerbreuklijn. Deze breuklijn loopt dwars door het gebied de Stippelberg. Precies op deze breuk liggen twee verschillende aardlagen tegen elkaar aan. Het gevolg hiervan is dat het oostelijk deel en het westelijk deel een hoogteverschil kent van wel vier meter, met de daarbij behorende verschillen in waterhuishouding en plantengroei.
 
De wandeling de Stippelberg vindt plaats op 29 mei 2023, Pinkstermaandag en vertrekt om 10.00 uur. Vanaf de parkeerplaats halverwege de weg tussen De Rips en Milheeze. Stippelberg 1 in De Rips.
Deelname is voor iedereen gratis.