facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 17, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Het verhaal achter Popcollectief POPOV

mei 01, 2024

Het ontstaan van Popcollectief POPOV markeert een keerpunt in de muziekscene van Venray. In een stad waar cultuur bloeit maar popmuziek wat achter lijkt te blijven, rijst de vraag: "Waarom gebeurt er zo weinig op dit gebied?" Deze vraag, gesteld door individuele muzikanten met een gedeeld verlangen naar verandering, leidde tot de geboorte van een collectief dat niet alleen muziek maakt, maar ook gemeenschappen verenigt en kansen schept.

Het begin van Popcollectief POPOV was tijdens discussies tussen Ad Welten, Richenel Luydens en Jasper Heijkens, muzikanten die allemaal worstelden met het gebrek aan pop initiatieven in Venray. Onder leiding van cultuurcoach Hans Lenssen kwamen ze samen en vormden ze het collectief. Met de recente toevoeging van Jo-An de Wijs, een jonge singer-songwriter met sterke lokale banden, werkt POPOV aan zijn missie om de Venrayse muziekscene te veranderen.

Wat begon als een simpel overleg, groeide al snel uit tot een gevestigde organisatie. POPOV, oorspronkelijk een afkorting voor POP Overleg Venray, evolueerde tot POP Organisatie Venray, een teken van de groeiende ambities en doelen van het collectief.

Een grote uitdaging in Venray is het gebrek aan onderlinge verbondenheid tussen muzikanten en bands. Dit willen ze aanpakken door te leren van succesvolle initiatieven zoals de Muzikantine en Popplaza, die fungeren als verbindende elementen in de lokale muziekscene. Een voorbeeld hiervan is het Muzikantineweekend, waarbij bands worden samengesteld uit 'wildvreemde' muzikanten die samen in één weekend twee nummers componeren en live uitvoeren voor publiek.

Inclusiviteit staat centraal bij POPOV. Ze streven naar een gemeenschap waar alle muzikanten, ongeacht achtergrond of genre, zich welkom voelen. Ze moedigen jong talent aan door workshops en samenwerkingen met scholen zoals het Raayland College. Ook zijn ze in gesprek met Omroep Venray voor een lokaal TV-programma en organiseren ze een tweedehands instrumentenbeurs, zodat muzikanten toegang hebben tot betaalbare instrumenten.

In tegenstelling tot traditionele lidmaatschapsmodellen, verwelkomt POPOV iedereen die gepassioneerd is over muziek. Geen lidmaatschapskosten, geen formele registratie - enkel deelname en betrokkenheid. Door deel te nemen aan activiteiten en nieuwe ideeën aan te dragen, kan iedereen bijdragen aan de bloei van de Venrayse muziekscene.

Met zijn inclusieve benadering, sterk gemeenschapsgevoel en grenzeloze ambitie belooft Popcollectief POPOV een nieuw tijdperk van muzikale bloei in Venray.

Foto v.l.n.r. Ad welten, Hans Lenssen (Cultura Venray), Jasper Heijkens. op de foto ontbreken Richenel Luydens en Jo-An de Wijs

Aanvullende informatie

  • Bron foto: POPOV
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws