facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 18, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Installaties van zonnepanelen blijven onverminderd populair

april 29, 2024

In lijn met het beeld wat men landelijk ziet, neemt ook in de regio Venray het aantal installaties van zonnepanelen nog altijd toe. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar in heel Nederland zo’n 273 nieuwe installaties zijn uitgevoerd. Deze data is gebaseerd op het aantal aanmeldingen van zonne-energiesystemen. Het aanmelden van deze systemen is tegenwoordig verplicht na de montage ervan. Dat het aantal installaties groeit hangt onder meer samen met de huidige prijs van zonnepanelen. Ze zijn relatief scherp geprijsd in vergelijking met de piek eind 2022 en begin 2023. 

Populair is het installeren van een oost west opstelling met zonnepanelen op platte daken, daar de opbrengst hiervan relatief hoog is. Men profiteert een groot deel van de dag van zelf opgewekte zonne-energie met zo’n opstelling.  

Platte daken met zonnepanelen en een groene dakbedekking 

Huishoudens met een plat dak, bijvoorbeeld van een aanbouw of een grotere schuur, kunnen een zonnepanelen plat dak montage van Blubase of een vergelijkbare organisatie combineren met een groene dakbedekking. Deze combinatie is om verschillende redenen interessant. Zo draagt een groen dak bij aan het behoud van de dakconstructie; deze gaat langer mee. Daarnaast houdt een groene dakbedekking vocht vast. Op warme dagen zal het vocht verdampen, als gevolg waarvan de temperatuur op het dak en in huis daalt. Een lagere temperatuur zorgt voor een verbeterd rendement van de zonnecollectoren. Dit kan afhankelijk van het aantal gebruikte zonnepanelen een wezenlijk verschil opleveren in de opbrengst van het systeem op warme zomerdagen. 

Ook uitstel van aanpassing salderingsregeling speelt mee 

Niet alleen de relatief lage gemiddelde prijs van zonnepanelen speelt mee in het feit, dat de zonnepanelen juist nu zo in trek zijn. Ook werd eerder dit jaar door de Eerste Kamer besloten dat de aanpassing van de salderingsregeling voorlopig wordt uitgesteld. Het zou hebben betekend dat het terugleveren van groene stroom aan het net steeds minder voordelig zou zijn voor huishoudens. Vanaf 2030 was het salderen helemaal niet meer mogelijk geweest, als het oorspronkelijk door de Tweede Kamer voorgelegde plan zou zijn goedgekeurd door de Eerste Kamer. Met het behoud van de regeling worden nieuwe installaties van zonnepanelen relatief snel terugverdiend. 

Houd bij de keuze voor een zonne-energiesysteem rekening met een eventuele terugleverheffing van je energieleverancier. Deze heffing kan een reden zijn om over te stappen op een andere leverancier.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Twenty Four Webvertising
  • Bron artikel: Twenty Four Webvertising
  • Soort artikel: Reclame
Gepubliceerd in Ondernemend (reclame)