facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
februari 21, 2024
     
Gemist kijk live luister live

De Gouden Keaver gaat naar……..,

februari 13, 2023
Wim van Kempen krijgt De Gouden Keaver.
 
Wim die vanaf zijn eerste levensdag in Holthees woont, werkt en geniet. Wim is tijdens de verenigingsavond van de Dorpsraad unaniem voorgedragen om de orde van verdienste van Holthees en Smakt te mogen ontvangen voor zijn jarenlange inzet voor beide dorpjes Holthees en Smakt.
Zijn staat van dienst is indrukwekkend, al vindt Wim het vanzelfsprekend! Dat zegt eigenlijk al genoeg over hoe Wim in het dorpse leven staat.
Nabuurschap en de helpende hand bieden waar nodig, maar ook verantwoordelijkheid nemen zijn punten die bij Wim, maar eigenlijk bij iedereen, hoog in het vaandel moeten staan. Als we bij Wim aan tafel schuiven onder het genot van een kop koffie vliegen ons de mooie verhalen over vroeger om de oren. De eerste spreuk die hij op tafel gooit blijft meteen hangen: “alles kan behalve unne nakse kel ien de tes pisse”!
Al van jongs af aan was Wim betrokken bij meerdere verenigingen in Holthees-Smakt , vanaf zijn 12de is Wim al bij ons zangkoor waarvan hij ook voorzitter is geweest en inmiddels al 70 jaar lid is. Trouw als hij is, en 50 jaar zingt Wim mee met “Zin in zingen” van de regio Venray!
Ook was hij bestuurslid bij de oprichting van de Carnavalsvereniging “De Keavers” en maakte hij toen al met de kleine trom (geleend van Jaap Koenen) muziek bij de eerste carnavalsactiviteiten. De verhalen over die tijd vertelt Wim met een gemak dat het lijkt alsof we er zelf bij moesten hebben gezeten. Van op carnavalsmaandagochtend met Jaap Bonants varkens laden “mit un höltere pulleke” tot het met de mond een fles bier uit een met water gevulde zinken teil happen op de bruiloft van Jan Koenen. Of het met gevaar voor eigen leven in de Ford Consul van Jo Rongen carnavalskleren halen in Blerick.
De herinneringen schieten voorbij en vooral het zingen en muziek maken vormen een rode draad door Wims leven.
In 1970 leert hij de in Lottum wonende Truus Bongartz kennen, ze krijgen samen drie kinderen en Wim (die in hart en nieren boer is) had toen al de visie dat een gemengd bedrijf geen toekomst had en had toen het idee om vanaf zijn boerderij op de Gildestraat (tegenover bouwbedrijf Koenen) een kippenstal te bouwen tot aan de Mariakapel van wel 200 meter lang. Dan kon hij als hij achter uit de stal liep meteen gaan bidden in de kapel!
De plannen veranderden en na grondig denkwerk begint Wim samen met Truus in 1980 een rundveebedrijf van 70 koeien aan de Loonseweg nr. 6, waar nu schoonzoon Tonnie en dochter Thea de scepter zwaaien.
Ondanks zijn drukke werk op de boerderij maakte Wim tijd voor de verenigingen en standsorganisaties: sportleider bij de R.K.J.B , voorzitter van de jonge boeren, contactpersoon bij Interpolis, in het bestuur van de KVP (het huidige CDA) , in het kerkbestuur, waarnemend voorzitter bij de standsorganisaties, in de Raad van toezicht bij Rabobank Maashees-Holthees, in de ledenraad van de k.i. land van Cuijk , 30 jaar speelde hij bij de fanfare en was hij tamboer bij ons O.L.V. Gilde, waar hij zijn eerste pilsjes leerde drinken.
En nog steeds is Wim actief in onze dorpjes , het onderhoud bij de Mariakapel en het openen en sluiten van de kapel , de groengroep van het KVO en ons kerkhof in de Smakt wordt mede door Wim onderhouden. Dus kortom bij alle groenploegen die wij rijk zijn is Wim met zijn groene vingers te vinden. Helaas nu wel zonder zijn steun en toeverlaat Truus die nog maar net is overleden, zijn vrouw waar hij uren mee kon dansen: Wim’s andere grote passie!
Mit de moije joare motte verder ……………”. Nog zo’n mooie uitspraak deze ochtend, hier kunnen we allemaal iets van leren!!
Kortom een man die zijn gehele leven actief is in onze dorpjes. Niet op de voorgrond, maar altijd aanwezig en met een archief aan verhalen in zijn hoofd waar je een boek over kunt schrijven.
Daarom is deze Gouden Keaver dik en dubbel verdiend en wordt hij op carnavalszaterdag om 19.00 uur in de Sint Jozefkerk in Smakt officieel uitgereikt aan Wim van Kempen. Iedereen die Wim een warm hart toedraagt kan deze mis komen aanschouwen en bekrachtigen met een warm applaus!

Aanvullende informatie

  • Bron foto: CV de Keavers
  • Bron artikel: CV de Keavers
Gepubliceerd in Archief Vastelaovend