facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
februari 21, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Gerrit Reintjes ontvangt hoogste onderscheiding van vastelaovesvereniging Ut Dartele Veulen.

februari 01, 2023

Dit jaar ontvangt Gerrit Reintjes de hoogste onderscheiding van vastelaovesvereniging  Ut Dartele Veulen.

Gerrit  is  een geboren en getogen Veulense jongen  en heeft bijna zijn hele leven aan de Lorbaan gewoond. Geschoold als constructiebankwerker/lasser kwam hij van de LTS af. Met nog  een diploma van de pluimveevakschool op zak , ging hij thuis op de boerderij werken , om deze later van Harrie en Til over te nemen. In die tijd was Gerrit al actief binnen de KPJ en heeft daar de naam De Hoefslag verzonnen. Deze prijkt nu op het gemeenschapshuis, waar hij ook tijdens de bouw zijn steentje aan heeft bijgedragen.

Als ze aan Gerrit vroegen “wat  wil jij later worden? “ zei hij “ik wil later prutser worden, net als mijn vader”.  

In 1978 kwam Gerrit in de raad van 11 terecht en kwam daarbij Karin tegen, die dansmarietje was bij de Turftreiers in America.  Zo zijn ze in 1988 getrouwd en in datzelfde jaar waren ze ook boerenbruidspaar in  Veulen.  Uit dit echt en onecht huwelijk zijn maar liefst 4 mooie  kinderen geboren…

In 1986 is er om geld bijeen te sprokkelen, voor het 3x11 jubileum van de vastelaovesvereniging Ut Dartele Veulen,  de Veulens Historie, mede door Gerrit, opgericht.  Onder deze vlag hebben er in het Veulen al veel festiviteiten plaatsgevonden.  Vandaag de dag is Gerrit hier nog steeds bestuurslid van.  Ook heeft hij het dorpsfeest en de befaamde dorpszeskamp mee opgezet.

Gerrit was ook actief betrokken bij de werkgroep  75 jaar bevrijding.

Maar zijn hart ligt bij de carnavalsvereniging. In 1987 werd samen met hem de 1e prinsenwagen gebouwd. Een schip, helemaal van ijzer en hout op schaal nagebouwd. Tot 2003 was hij fanatiek wagenbouwer. In datzelfde jaar werden hij  en Karin prins en prinses van ut Dartele Veulen.  En zo klommen ze samen bovenop de door hemzelf meegebouwde prinsenwagen.  In 1989 werd hij aspirant bestuurslid en nam hij vrij snel de taken van secretaris  over. In 2004 werd hij voorzitter. Deze taak heeft hij maar liefst 19 jaar vervuld. Mede door zijn inzet , is de carnavalsvereniging uitgegroeid tot een club, waar vele Vullekes lid van zijn en ook bijzonder trots op zijn.

Maar t Gaolde paerd krijg je niet alleen, die krijg je samen.  Karin runt samen met Gerrit boerderij Het Platteland.  Begonnen met  varkens, daarna  rabarber en aspergeteelt en vanaf 2011 een succesvolle kinderboerderij.

Karin is maar liefst 27 jaar lid geweest van joekskapel  ‘Luuster Efkes’  en heeft daarmee vaak de 1e prijs in de Rooyse optocht weten te winnen. Karin heeft er ook altijd voor gezorgd, door thuis de boel draaiende te houden, dat Gerrit zijn taak als voorzitter van Ut Dartele Veulen kon vervullen .

Voor alles  en nog veel meer heeft vastelaovesvereniging  Ut dartele Veulen besloten om de hoogste dorpsonderscheiding van 2023 toe te kennen aan Gerrit Reintjes. Het Gaolde Paerd zal op vastelaovesdinsdag 21 februari om 20.11 uur in de Paerdstal worden uitgereikt door vorst Sef  van Ut Dartele Veulen

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Marieta Foto
  • Bron artikel: cv 't Dartele veule
Gepubliceerd in Archief Vastelaovend