Delen op social media kanalen

Wout Poels, de wielrenner uit Blitterswijck vertrekt dinsdagochtend met de bolletjestrui om zijn schouders als leider van het bergklassement aan de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk. Zondag 18 juli kan hij als eerste Limburger het bergklassement winnen van de Tour de France.

Hij moet eerst nog wel enkele bergetappes overleven én extra punten sprokkelen om zijn positie veilig te stellen. Vooral de eerste drie dagen na de rustdag van maandag zijn belangrijk voor Poels.


In het bergklassement heeft Poels 74 punten en daarmee een voorsprong van acht punten op Michael Woods. Nairo Quintana staat derde met 64 punten evenals de Belg Wout van Aert. Ook andere renners kunnen nog roet in het eten gooien afhankelijk van het aantal punten wat nog kan worden verdiend. Ook de huidige gele truidrager Tadej Pogacar is nog in staat om de bolletjestrui over te nemen als hij de ritten van woensdag en donderdag wint.

Op de dinsdag wacht Poels direct een belangrijke rit. Er zijn 21 punten te verdienen op weg naar Saint-Gaudens. De meeste punten zijn te pakken op de Col de la Core van eerste categorie. Woensdag zijn er 62 punten te verdienen. Diegene die als eerste bovenkomt op de Col du Portet harkt hier al 40 punten binnen. Op de donderdag zijn er echter nog meer punten te verdienen. Donderdag staan er ook twee grote cols op het programma met de Col du Tourmalet, goed voor 20 punten, en de klim naar Luz-Ardiden, waar bovenop wordt gefinisht. Op die laatste klim zijn ook weer 40 punten te verdienen voor degene die als eerste bovenkomt.

Wout Poels, de wielrenner uit Blitterswijck vertrekt dinsdagochtend met de bolletjestrui om zijn schouders als leider van het bergklassement aan de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk. Zondag 18 juli kan hij als eerste Limburger het bergklassement winnen van de Tour de France.De renner die donderdagavond de bolletjestrui in bezit heeft, wint waarschijnlijk het bergklassement als hij de finish in Parijs bereikt op zondag.

Wout Poels is over het algemeen in de derde week van een grote ronde meestal op zijn sterkst. In 2013, 2015, 2016, 2018 en 2019 had hij een groot aandeel in het begeleiden van latere Tourwinnaars Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal door het hooggebergte. Ook oud-ploegleider Theo de Rooij ziet dat Poels sterk is in de laatste week, zo zei hij in Tour de L1mbourg.

 

Bron
1Limburg
Foto
archief Omroep Venray