Het is woensdag 18 juli precies 35 jaar geleden dat Peter Winnen uit Venray de touretappe naar de l’Alpe d’Huez voor de tweede keer op zijn naam schreef. De eerste keer presteerde de wielrenner dit op 14 juli 1981.

Winnen debuteerde toen in de Ronde van Frankrijk. Hij eindigde op een vijfde plaats in het eindklassement en de eerste plaats in het jongerenklassement. Het jaar daarna verbeterde hij zichzelf nog iets met een vierde plaats in de eindrangschikking.

Zijn beste prestatie leverde Winnen in 1983 toen hij, na aanvankelijk tegenvallend rijden in de Pyreneeën, sterk terugkwam in de Alpen met opnieuw de winst op Alpe d'Huez. Zelfs de eindoverwinning kwam binnen zijn bereik. In de laatste bergrit zette zijn ploeg een aanval in op klassementsleider Laurent Fignon. Deze aanval faalde door een zware val van ploegmaat Johan van der Velde en het sterke rijden in de slotfase van Fignon zelf. Winnen werd dat jaar derde in het eindklassement.

Na zijn wielrencarrière werd hij onder meer schrijver en columnist. Peter Winnen is inmiddels 60 jaar.

Foto: Peter Winnen tijdens de Fanclubdag van Wout Poels in Blitterswijck.

Foto
Marion Minten (Omroep Venray)