Endurance- en mendurancewedstrijd op 10 en 11 maart in Ysselsteyn

In maart wordt in Ysselsteyn een endurance- en mendurancewedstrijd verreden.

Dit is de eerste wedstrijd van het nieuwe enduranceseizoen in Nederland, met deelnemers vanuit geheel Nederland plus verschillende Duitse deelnemers. De wedstrijd is op zaterdag 10 maart (endurance) en zondag 11 maart
(mendurance).

De start en finish, evenals de diverse veterinaire keuringen, pauzes enzovoort, bevinden zich allemaal bij elkaar, op één locatie, namelijk het wedstrijdterrein van de menvereniging Peel en Maas, op de hoek van de Pottevenweg en de Rouwkuilenweg.

Endurancerijden is de hippische variant van een marathon lopen. Het is in principe het zo snel mogelijk (maar binnen vastgestelde minimum- en maximumsnelheden) afleggen van een gemarkeerd parcours. De versie onder het zadel van dit lange-afstandsrijden heet endurance, de aangespannen versie hiervan heet mendurance.

Uiteraard staan de deelnemende paarden en pony’s onder voortdurend veterinair toezicht: zowel voor, tijdens als na de wedstrijd worden ze terdege onderzocht, om hun welzijn te waarborgen. Dit gecombineerd met het feit dat er vaak door prachtige natuurgebieden gereden mag worden, maakt (m)endurance zowel binnen Nederland als ook internationaal een snel groeiende tak van paardensport.