Afgelopen weekend stonden de Finaleraces op de agenda. Op het circuit van Raceway Venray mochten alle coureurs aantreden voor de laatst tellende wedstrijd voor het baankampioenschap 2017.

Bij een aantal klassen stond de winnaar al vast of was de voorsprong dermate groot dat de winst al leek bepaald. Bij een aantal andere klassen daarentegen moest de beslissing nog vallen. Buiten de normale wedstrijdspanning om, werd het allemaal nog extra spannend door de slechte weersverwachtingen. Gelukkig waren de weergoden Raceway Venray goed gezind en bleef de regenachtige dag(grotendeels) achterwege.

Traditiegetrouw wordt tijdens de finalerace van de Stockcar F1 klasse de Piet Keijzer Memorial Trophy verreden. Een eerbetoon aan een groot Stockcar-rijder. De
hele dag was regerend WorldCup winnaar en Engelse topper Ryan Harrison oppermachtig. Zijn kansen voor de finalerace leken dan ook groot. Toch was het niet Harrison die er met de eer vandoor ging, maar een van de titelkandidaten. Ron Kroonder, die de dag startte met een ruime voorsprong in het klassement, toonde ook tijdens de finale zijn klasse en ging er met de eer vandoor. Zelfs niet alleen met de eer maar ook met het baankampioenschap.

Als Stockcar F2 coureur kende de Belg Jan Bekkers al een succesvol seizoen. Met een voorsprong van 32 punten op nummer twee leek Bekkers een mooie zondag tegemoet te gaan, maar het lot besliste bijna anders.

Door een crash moest Bekkers de finale vroegtijdig verlaten waardoor hij zijn kampioenschap niet zelf meer in de hand had, maar afhankelijk was van de scores van zijn runner-ups. Stuivertjes wisselen, nek-aan-nek races en een inhaalactie in de laatste bocht, zorgde ervoor dat de uit Baarlo afkomstige Kay Lenssen als eerste over de finish kwam.

Deze uitslag kon echter geen verandering teweeg brengen in het klassementsoverzicht. Bekkers bleef bovenaan staan en mag zich dan ook baankampioen 2017 van Raceway Venray noemen.

Voor het eerst streden ook de jeugdige talenten in de klasse Stockcar F2 junioren om de kampioenstitel. De hele dag werd de leiding afgewisseld tussen twee
titelkandidaten: Tsjalle Greidanus en Jeffrey van Haarlem. In de finale werd daar nog Xander van Wijlick aan toegevoegd. Ondanks dat Van Wijlick de finale op zijn
naam wist te schrijven, was de voorsprong van de twee andere talenten te groot.

Met slechts één punt verschil ging Greidanus als eerste coureur er met de titel Stockcar F2 junioren baankampioen van door.

Alle ogen waren gericht op de Duitse Lars Dreschel en de Brabantse routinier John
van den Bosch. Dreschel leidde het kampioenschap met zes punten verschil maar wist op voorhand dat het niet makkelijk zou worden om de titel binnen te halen. Van den Bosch bleek de hele dag in vorm, uitgezonderd de eerste manche. Hij liet zich hier niet door afleiden en pakte de twee daaropvolgende overwinningen waaronder de finale. Desondanks bleek dit net niet voldoende. Met slechts één punt verschil blijft Dreschel boven aan de lijst staan en behaalt hiermee de kampioenstitel.

Waar de strijd al was beslist, was bij de groeiende Late Model V8 klasse. Jos
Kuijpers heerste het hele seizoen over het veld en met een voorsprong die niet meer in te halen was, had Kuijpers niets te verliezen. Desondanks liet hij zijn klasse
zien en wist Kuijpers zelfs zijn titel nog wat extra glans mee te geven door ook de finale op zijn naam te schrijven.

Tijdens de Finaleraces was er ook een nieuwe raceklasse op het circuit te
bewonderen: een tweetal demonstraties van de Mazda MX5 Cup. Circuit Zandvoort is voor deze Mazda bolides bekend terrein. Voor het eerst gingen ze hun kunsten laten zien op een oval. Met een mooi deelnemersveld wisten deze coureurs - ondanks onbekend terrein - toch het publiek spannende demo's voor te schotelen en zat de snelheid er goed in. Met name in de voorhoede was het millimeterwerk, zo dicht reden ze op elkaar.

Of we ze nog eens terugzien in Venray, moet de toekomst uit wijzen...