Venraynaar René Dericks Nederlands kampioen kunststoten

Venraynaar René Dericks Nederlands kampioen kunststoten

De uit Venray afkomstige René Dericks heeft zondagmiddag het Nederlands kampioenschap kunststoten gewonnen. In een boeiend gevecht met Sander Jonen eindigde de wedstrijd in een 3-2 score in het voordeel van Dericks, die in de Grand Prix-toernooien al aantoonde dat hij de beste speler van dit jaar is.

De twee hoofdrolspelers spraken van een thriller en dat was na afloop ook af te lezen van het scorebord. Sander Jonen heeft gegokt, gebluft en verloren, maar bracht het verder dan veel kenners hadden verwacht. De Amsterdammer is aardig op zijn weg terug na de lange herstelperiode van een ingrijpende operatie. René Dericks kreeg een geduchte concurrent tegenover zich in de strijd om de nationale titel, maar bleek uiteindelijk toch weer de sterkste van het hele veld. Hij nam de titel over van Jop de Jong, het aankomende talent dat in de halve finale met 3-1 werd verslagen door Sander Jonen. Die wedstrijd was ook al aardig in balans gezien de score: 63.98 voor Jonen, 63.30 voor De Jong.

Door de spanning bleven de twee spelers daar in de finale iets onder. René Dericks bekroonde het toernooi met 60.41 in de finale, terwijl Sander Jonen op 54.06 bleef steken. Het scoreverloop ging in de finale op en neer: Dericks leidde met 1-0 en 2-1, Jonen kwam telkens terug, maar moest de beslissende set uit handen geven. ,,Ik denk dat het publiek heeft genoten van prachtig spel'', verzekerde Jonen.

Met deze titel heeft de Venrayse biljarter zich bovendien verzekerd van een plek op het wereldkampioenschap kunststoten, dat medio april 2018 plaatsvindt in Schelle bij Antwerpen.

Foto: 
©KNBB/Rolf Slotboom