Venlose voetballer Jan Seelen blijft houder record snelste hattrick

in

Zaterdag was Bryan Ruiz de grote man bij FC Twente. De aanvaller, die vorig seizoen nog voor het Belgische AA Gent speelde, maakte binnen de vier minuten en twintig seconden drie doelpunten tegen Sparta Rotterdam. Al snel werd duidelijk dat het een van de snelste hattricks ooit was, maar uiteindelijk is de Costa Ricaan niet de snelste.

Op 22 maart 1959 maakte de Venlose voetballer Jan Seelen in dienst van Ajax binnen de twee minuten zijn drie doelpunten. De wedstrijd tegen SHS werd toen met 2-9 gewonnen door Ajax. Henk Groot en Johan Cruijff maakten voor Ajax drie doelpunten binnen de vier minuten en waren enkele seconden sneller dan Ruiz.

Jan Seelen geboren op 7 oktober 1938 kwam in de jaren vijftig en zestig voor uit voor de Venlosche Boys, VVV, Ajax en Vitesse. Hij voetbalde in diversen elftallen en het Militair elftal. Seelen speelde met en tegen grote spelers als Faas Wilkes, Abe Lenstra, Sir Stanley Matthews, Alfredo Di Stéfano en Ferenc Puskás. In 1960 werd hij landskampioen met Ajax.

De snelste hattricks ooit in de Eredivisie:

1) Jan Seelen (Ajax) 2 minuten (42', 43', 44')
2) Henk Groot (Ajax) 4 minuten (74', 76', 78')
3) Johan Cruijff (Ajax) 4 minuten (72', 73', 76')
4) Bryan Ruiz (FC Twente) 4 minuten (46', 49', 50')
5) Marco van Basten (Ajax) 6 minuten (64', 69', 70')
6) Afonso Alves (sc Heerenveen) 6 minuten (68', 70', 74')