Delen op social media kanalen

Deze week bestaat het dorpsblad De Schans uit Castenray 50 jaar. Dit blad kwam er op initiatief van de dorpsbewoners in het Venrayse kerkdorp. Het dorpsblad werd vanaf toen bij de bewoners thuisbezorgd. Dit gebeurt nog steeds wekelijks, al is er nu ook een digitale versie. De redactie ging dus ook met de tijd mee.

Wekelijks verzorgt De Schans alle nieuwtjes en weetjes van de afgelopen week en komende week (weken) uit Castenray. Maar ook gaat De Schans digitaal over de hele wereld. Oud-inwoners en geïnteresseerden die binding hebben en willen houden blijven via De Schans op de hoogte van wat er zich afspeelt in het dorp. Daarom is het dorpsblad niet meer weg te denken en nog steeds van groot belang. 

Het blad heeft de afgelopen 50 jaar vele ontwikkelingen doorgemaakt. Zoals de ontwikkeling op het gebied van het afdrukken zijn vele verbeterpunten geweest. Het begon met het wekelijks afdraaien van stencils. Daarna namen kopieerapparaten dit werk over. Dit alles werd uitgevoerd door vrijwilligers.

Maar ook hierin zaten telkens verbeterpunten. Aanleveren van de kopieën doet nog steeds een vrijwilliger namelijk Frank Weijs. Door de automatisering van afdrukken is hiermee de groep vrijwilligers redactioneel tot alleen deze ene persoon gekrompen. Nu wordt De Schans wekelijks door een professioneel bedrijf gedrukt. Maar daarnaast wordt ook wekelijks het blad huis aan huis bezorgd. Een bezorger neemt dit wekelijks voor haar rekening en wordt bij afwezigheid vervangen door een andere vrijwilliger.

 

Foto
Archief Omroep Venray