Delen op social media kanalen

De burgemeesters van Venray, Boxmeer, Grave, Nijmegen en Sint Anthonis hebben woensdag 8 september hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst ‘Regionale aanpak overlastgevende asielzoekers’. De overeenkomst maakt het mogelijk om vier extra’s boa’s in te zetten om in de vijf gemeenten de overlast door een kleine groep asielzoekers te bestrijden. Bij de ondertekening was ook demissionair staatssecretaris Broekers-Knol aanwezig.

De vijf gemeenten hebben met elkaar gemeen dat ze een azc binnen hun grenzen of in hun directe omgeving hebben. Een klein deel van de bewoners van de azc’s zorgt voor overlast, in winkelcentra, in het openbaar vervoer en in de openbare ruimte. Omdat de overlastgevende groepen zich steeds verplaatsen is een gezamenlijke aanpak noodzakelijk. Luc Winants, burgemeester van Venray: “Ik vind het ontzettend belangrijk om het probleem van de overlastgevende asielzoekers structureel aan te pakken. We hebben in Venray zelf geen AZC, maar de problematiek gaat wel over gemeentegrenzen. We kennen allemaal de vreselijke situatie in Afghanistan, waardoor de vraag naar opvanglocaties mogelijk zal toenemen. Aandacht voor de bijkomende problematiek is daarom essentieel. Wij zijn een gastvrij land, maar helaas maakt een kleine groep daar misbruik van. Daar mogen de goedwillende asielzoekers niet de dupe van worden”.

Sinds het voorjaar van 2020 wordt aan die gezamenlijke aanpak gewerkt. Daarbij zijn naast de vijf gemeenten ook de openbaarvervoersbedrijven, politie, Openbaar Ministerie en het COA betrokken. De samenwerking overschrijdt niet alleen vijf gemeenten, maar ook drie provincies, evenzoveel politieregio’s en arrondissementen plus meerdere vervoersregio’s. Dat maakt de gezamenlijke aanpak ingewikkeld, maar ook bijzonder. Voor de samenwerking stelt het ministerie van Justitie en Veiligheid een subsidie van € 250.000,- beschikbaar.

Door de coronapandemie, Europese aanbestedingsregels en krapte op de arbeidsmarkt konden de boa’s later dan gepland aan de slag. Achter de schermen werkten de partijen door met het versterken van netwerken en contacten. Sinds het voorjaar van 2021 zijn de boa’s aan het werk. De eerste voorzichtige effecten zijn al zichtbaar, maar de gemeenten verwachten de eerste echte resultaten tegen het einde van het jaar.

 

Foto
Archief Omroep Venray