Delen op social media kanalen

Een op de vijf mensen krijgt dementie waaronder ook mensen onder de 65 jaar. In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen die jonger zijn dan 65 jaar dementie. Het duurt vaak lang voordat men er achter komt dat de veranderingen in het gedrag en de taal eigenlijk met dementie te maken heeft. Problemen worden hierom vaak niet herkend, en kunnen leiden tot veel onzekerheid en onbegrip. Omdat Jonge mensen met dementie vaak nog andere rollen vervullen in de maatschappij beseffen ze vaak beter dat ze ziek zijn.

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Rond deze dag zijn er in Venray diverse activiteiten georganiseerd en wordt er tevens een klein begin gemaakt in informatieverstrekking ter preventie van Alzheimer. In het Alzheimer café, gevestigd in de Kemphaan, zal neuropsycholoog Lucas Duffner op 13 september een lezing houden met de titel “het nieuwsgierige brein”. Lucas Duffner, werkzaam bij Alzheimer Centrum Limburg, heeft samen met zijn team onderzocht of dementie inderdaad minder vaak voorkomt bij mensen die sociaal en mentaal actief zijn.

Alzheimer Noord Limburg heeft samen met KunstWerkPlaats Venray een kunstexpositie georganiseerd over dementie: “de vele gezichten van dementie”. Deze expositie is te bezoeken van zaterdag 11 tot en met dinsdag 21 september in de Schoolstraat 29. De opening vind plaats op 10 september. Tijdens deze expositie kunnen bezoekers bij het ingerichte Infopunt ook meer informatie krijgen over dementie.

In de schouwburg zal op donderdag 9 september een muziektheaterproductie plaatsvinden over dementie die voorafgegaan zal worden door een lezing over dit thema. En Leerlab Gildeopleidingen heeft van 20 tot en met 24 september activiteiten georganiseerd in de schouwburg in Venray voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en begeleiders.

Meer informatie: https://venraydementievriendelijk.nl/programma-rond-wereldalzheimerdag/

Foto
pasja1000 from Pixabay