Delen op social media kanalen

Het college van Venray heeft 29 maart besloten om de samenwerkingsovereenkomst met Venlo op het gebied van werk en inkomen te beëindigen. Vanaf 1 oktober voert Venray  de werkzaamheden weer volledig zelfstandig uit. Zorgvuldigheid staat voorop bij deze overgang, zowel voor de klanten als voor de betrokken medewerkers.

De overstap naar een eigen Werkplein kost de gemeente Venray eenmalig 1,2 miljoen Euro, maar ze denken hiermee 750.000 Euro te besparen. Dan is op langere termijn de gemeente voordeliger uit. Vijftien werknemers van het Werkplein in Venlo komen dan in dienst van de gemeente Venray met behoud van hun huidige arbeidsvoorwaarden.
Venray wil met het eigen Werkplein dichter bij de inwoners en werkgevers staan, stelt het college van burgemeester en wethouders. Het verwacht dat ze daardoor op den duur meer werklozen sneller aan een baan kan helpen.

Het huidige Werkplein Venlo-Venray voert een aantal taken uit van de Participatiewet. Bij het Werkplein helpen werkcoaches werkloze inwoners uit Venray en Venlo aan een betaalde baan. Duurt het langer om ze naar werk te bemiddelen dan worden inwoners uit Venray begeleid door een participatiecoach van de gemeente Venray. Het Werkplein Venlo-Venray verzorgt ook de administratieve taken.
Het is de bedoeling dat de Venrayse inwoners nauwelijks wat merken van de organisatorische overgang. Uiteraard zal de dienstverlening aan de Venrayse inwoners van het Werkplein na verloop van tijd wel veranderen.

Een belangrijke overweging om tot dit besluit te komen is de ingeslagen weg met de kadernota sociaal domein en het daarbij behorende uitvoeringsprogramma. Venray wil daarin de omgeving van de inwoner centraal stellen en versterken.

Begin 2013 droeg de gemeente Venray haar taken op het gebied van werk en inkomen over op de gemeente Venlo, met behoud van bestuurlijke eindverantwoordelijkheid. Eind 2018 werd tijdens een evaluatiemoment geconstateerd dat de samenwerkingsovereenkomst niet meer aansloot op de veranderingen in het sociaal domein en de arbeidsmarkt. Sindsdien zijn hierover tussen beide gemeenten verscheidene gesprekken gevoerd. Ook zijn meerdere scenario’s uitgewerkt. Uiteindelijk heeft de gemeente Venray besloten om de samenwerkingsovereenkomst met Venlo op het gebied van werk en inkomen te beëindigen.

Zie ook: https://www.omroepvenray.nl/nieuws/2021/04/02/venray-zelfstandig-verder-met-werkplein-voor-werk-en-inkomen

Bron
Gemeente Venray/Dagblad de Limburger