Delen op social media kanalen

De oudste natuurbegraafplaats met eeuwige grafrust in Limburg mag nog niet uitbreiden van 100 naar 200 graven per hectare. De gemeenteraad van Venray besliste dinsdagavond dat het voorstel nog niet rijp is voor besluitvorming.

Voor een aantal partijen waren er nog te veel onduidelijkheden, met name op het gebied van omwonenden en de illegle bebouwing op de begraafplaats. Joep Gielens van Pro Venray: "Instemmen met dit voorstel betekent zonder enig overleg met de betrokkenen van destijds ingaan tegen eerder gemaakte afspraken. Dit is niet dat manier waarop wij met afspraken moeten omgaan. Sterker nog: illegaal realiseren van bebouwing die tegen die afspraken ingaat zouden we hiermee belonen. Daar werken wij niet aan mee."

Maar een deel van gemeenteraad keek liever vooruit. Leo Philipsen van het CDA: "De natuurbegraafplaats zal op korte termijn vol zijn. Venraynaren moeten dan uitwijken naar andere gemeenten. Als de inkomstenbronnen wegvallen, wie garandeert dan het onderhoud? En welke gevolgen heeft dat voor de mensen die er nu al hun laatste rustplaats gevonden hebben? Moeten nabestaanden hen dadelijk gaan opzoeken tussen de brandnetels en bramenstruiken? Dat moeten we niet willen."

Daarmee is het plan voor uitbreiding van de natuurbegraafplaats terug naar de tekentafel gestuurd. De gemeenteraad wil eerst precies weten wat de uitbreiding voor omwonenden betekent voordat er een beslissing genomen wordt.