Delen op social media kanalen

De jonge ooievaars op de nesten in Blitterswijck en Broekhuizenvorst zijn dood. De grote hoeveelheid regen die afgelopen weekend viel is hen fataal geworden.

In mei van dit jaar vonden vier ooievaarsjongen op het stadhuis van Gennep al de dood na een regenbui.

Doordat de jongen van zo'n drie weken oud nog volop in de donsveren zitten, hebben ze zich niet kunnen wapenen tegen onderkoeling door het koude regenwater. Normaal stoten dekveren regen af waardoor vogels droog en warm blijven, maar donsveren hebben die waterafstotende functie niet.

Op het zelfgebouwde ooievaarsnest van Herman Loonen in Blitterswijck streek dit jaar voor het eerst ooievaarskoppel neer. "De eerste broedende ooievaars in gemeente Venray in ruim 100 jaar", weet hij te vertellen. "Het was een prachtig gezicht. De volwassen ooievaars verloren hun kroost geen moment uit het oog. De buizerd en eksters in de buurt hadden geen schijn van kans. Het paartje bleef af en aan vliegen met voedsel en de twee jongen groeiden goed." Vorige week staken ze voor het eerst hun kopjes boven de hoge rand van het ooievaarsnest uit. Voor Loonen en zijn vrouw hét signaal dat het goed ging met de kuikens. "Maar toen kwam de regen", vertelt Loonen verder. "Maandag zagen we al afwijkend gedrag bij de twee volwassen vogels. Ze bleven maar met hun snavel tegen de lijfjes van hun kuikens duwen. 'Sta op, sta op' leken ze te willen zeggen. Uiteindelijk zijn ze beide weg gevlogen. Op dronebeelden die toen zijn gemaakt, hebben we kunnen zien dat de jonge ooievaars overleden zijn."

De vier ooievaarsjongen op het stadhuis in Gennep stierven vorige maand al dezelfde dood. Ook toen viel er veel regen. De volwassen ooievaars op het stadshuis hebben de dode kuikens daar uiteindelijk over de rand van het nest geduwd.

Foto
Gé Pijpers