Delen op social media kanalen

Met de ingebruikname van een zogenoemd speerpunt zijn vrijdagmorgen de archeologische schatten van de Maasoever bij Blitterswijck digitaal inzichtelijk gemaakt voor omwonenden en bezoekers.

Door middel van de Archeo Route Limburg-app op een mobiele telefoon krijgen voorbijgangers voortaan de mogelijkheid om meer te leren over de opgravingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden bij het dorp. Een archeoloog vertelt bij het openen van de app digitaal over de werkzaamheden en vondsten. Mits de telefoongebruiker dicht genoeg bij het speerpunt staan tenminste. Daarnaast zijn vondsten die in een archeologisch depot in Maastricht liggen, of zichtbaar zijn in het Limburgs Museum, via de app inzichtelijk voor fietsers en wandelaars. 

Het speerpunt in Blitterswijck is uniek voor Venray. Onder andere in Gennep en Roermond is het al een bekender fenomeen. "Het is dé kans om mensen bekend te maken met het verleden van dit gebied", zegt Bart Moonen, beleidsmedewerker archeologie bij de provincie Limburg. "In 2016 ontstond bij toenmalig gedeputeerde Hans Teunissen de wens om archeologie meer zichtbaar en bereikbaar te maken. Limburg is de provincie met de meeste archeologie van Nederland. Alleen ligt het meeste onder de grond en wat er gevonden is, is bij verreweg de meeste bewoners en bezoekers niet bekend." De Archeo Route Limburg laat die vondsten zien.

Margriet Tump van archeologisch onderzoeksbureau Baac leidde de opgravingen in Blitterswijck en de rest van de Maasoever van Venray. Ook voor haar is het in gebruik nemen van het speerpunt een bijzondere gebeurtenis. "We hebben hier van alles gevonden. Een crematiegraf, glazen kralen, ga zo maar door. Daardoor is het voor ons duidelijk geworden dat dit gebied wel degelijk van belang was in onder meer de ijzertijd. Maar ook de opgravingen uit een jonger verleden, zoals de Tweede Wereldoorlog, doen er toe. Met behulp van deze app kunnen we nu eindelijk aan de huidige bewoners van dit gebied laten zien waar wij al die tijd zo druk mee zijn geweest. Én waar vroegere bewoners in hun tijd druk mee waren."

Speerpunt2  

Foto
Omroep Venray