Delen op social media kanalen

Na een flinke zoektocht naar een geschikt hotel om te exploiteren, strijken de twee avontuurlijke ondernemers Erwin Plug en Grace Kabuka uiteindelijk neer in Hotel Brasserie De Zwaan. Erwin (50) en Grace (36) verlieten huis en haard in Haarlem om in Venray aan een nieuw avontuur te beginnen.

Alhoewel De Zwaan niet hun eerste keus was, werd de locatie aantrekkelijk genoeg gevonden om er voor langere tijd hun hotel te exploiteren. “Oorspronkelijk hadden we onze pijlen gericht op Kenia”, Vertelt voormalig café-eigenaar Erwin. “We droomden ervan om daar samen een resort te beginnen. Maar corona gooide roet in het eten. We moesten drastisch van koers veranderen. Na een zoektocht die tot aan de kust van Blankenbergen België liep, streken we uiteindelijk bij Hotel De Zwaan in Venray neer.”

“Het was een spannende tijd om gedurende de coronacrisis een hotel te gaan verbouwen en exploiteren”, vertelt voormalig zorgondernemer en hotelmanager Grace. “De enige zekerheid die we hadden waren de terugkerende boekingen van de zakelijke hotelgasten. Het restaurant hebben we inmiddels mooi opgeknapt en gezellig ingericht en aangekleed. We zijn nu stap voor stap bezig met het schilderen en moderner inrichten van de hotelkamers, wat een hele uitdaging is terwijl het hotel gewoon in bedrijf is.”

Erwin, die op zijn zestiende al in de bouw werkte en daarnaast langzaam de horeca inrolde draaide zijn hand niet om voor de verbouwing van de Zwaan. “We troffen een zeer klassiek en wat verouderd ingericht hotel aan. We wilden hier graag een wat jongere moderne uitstraling aan gaan geven. Dus hebben we de boel geschilderd en gerenoveerd en anders ingericht. De hele maand april hebben we gebruikt om het restaurant op te knappen. En nu zijn we stapje voor stapje bezig om ook de hotelkamers op te knappen en moderniseren.”

Toen op 28 april de terrassen uiteindelijk deels open gingen zat ook het terras bij de Zwaan meteen vol. Nu kwam de volgende uitdaging voor het stel. Doordat de vorige eigenaren wegens de coronacrisis veel personeel verloren had, konden Erwin en Grace deze niet overnemen. Grace vertelt hierover. “Het restaurant met terras erbij runnen is wel een hele uitdaging gebleken. Er kwam heel veel op ons af. Dat kwam vooral omdat het lastig is om voldoende en goed personeel te kunnen vinden voor in de bediening en in de keuken. We vlogen zelf van hot naar her om alles draaiende te houden. De start was erg hectisch.”

“Een nieuwe start, een nieuw team. Te weinig koks in de keuken, printers die dienst weigerden, dubbele bestellingen die weg gebracht werden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er ging ergens wel iets mis”, vertelt Erwin er nog achteraan. “Het was continue inspelen op dingen die mis gingen of niet volgens verwachting verliepen en daarop inspelen en orde in de ontstane chaos scheppen was een hele toer. In de hectiek van het opstarten zijn er ook wel eens dingen zo fout gegaan dat een aantal klanten daardoor terecht ontevreden waren. Maar ook hier leer je weer van en heeft het ons uiteindelijk geholpen om ons werk nog beter uit te voeren.

Gelukkig hebben oud eigenaren Ben en Nel ons na de overname niet aan ons lot overgelaten. Ze hebben ons enorm geholpen met het opstarten van ons bedrijf. Brachten ons in contact met leveranciers, hielpen met de bediening van machines en apparatuur en maakten ons wegwijs in Venray. Maar na de versoepelingen kwam er zoveel op ons af dat hun expertise toch regelmatig nog nodig was. We hoefde maar te bellen of ze schoten ons te hulp. Ze komen ook nog regelmatig langs om te vragen hoe het gaat of gewoon gezellig voor een hapje en drankje op ons terras.”

Inmiddels hebben Grace en Erwin vier ervaren personeelsleden van de vorige eigenaars in dienst kunnen nemen. “Hierdoor krijgen we langzaam wat meer rust en kunnen we een stuk verantwoording uit handen geven. We staan nog wel te springen om een goede tweede chef-kok of souschef zodat ik de keuken uit kan en we ons beiden wat meer kunnen concentreren op andere zaken in het hotel.”

Na een uitdagende start en hulp van andere horecaondernemers in Venray en van nieuwe vrienden Ben en Nel lijkt de toekomst in Venray voor dit ondernemende stel langzaam nog zonniger te worden. “Als onze onderneming in Venray levensvatbaar blijkt, dan verbranden we ook echt onze schepen in Haarlem en verkopen we ons huis om vervolgens neer te kunnen strijken in deze omgeving”, zegt Erwin.

Ook Grace ziet hun toekomst in Venray zonnig tegemoet. “Als we straks wat meer personeel hebben en ons eigen huisje in Venray zal de rust weer wat terugkeren. We hebben door de verbouwing en hectiek van het opstarten nog niet veel van Venray kunnen zien. Zodra we de teugels wat meer kunnen laten vieren gaan we Venray en omgeving eens echt goed verkennen. En ons avontuur in Kenia? Dat blijft in onze toekomstdromen zeker nog een rol spelen.”

Grace en Erwin

 

Foto
Omroep Venray