Delen op social media kanalen

Op het digitale archief van RooyNet is een nieuwe webexpositie te zien over de succesvolle deelname van Venray aan Zeskamp en Spel zonder Grenzen begin jaren 70. Het was op 17 juli 1971 toen het goede bericht binnenkwam: De gemeente Venray mocht deelnemen aan het grote Zeskampavontuur in het televisie-winterseizoen 1971/1972. Na dit prachtige bericht uit Hilversum werd Venray Zeskamp-gek.

Coach Tino Zandbergen had zo’n 3 maanden eerder al de eerste contacten gelegd met de NCRV Zeskamp Organisatoren en zich verzekerd van een aantal medewerkers die het Venrayse Zeskampcomité zouden gaan vormen. In augustus 1971 vonden de eerste van de drie selectiewedstrijden plaats, die uiteindelijk moesten leiden tot de samenstelling van de Zeskampploeg.

Hieruit werd een keuze gemaakt en de Zeskampploeg die Venray ging vertegenwoordigen in de NCRV-Zeskamp-Olympiade werd definitief geformeerd. Op 6 oktober 1971 maakte Venray voor het eerst kennis met de Zeskampploeg tijdens de officiële presentatie in de Schouwburg. Van alle kanten mocht de Zeskampploeg medewerking ontvangen bij de voorbereidingen op ieder t.v.-gebeuren. Sint Servatius liet de ploeg trainen in het zwembad en op de sportvelden. Rank Xerox stelde een grote hal voor de binnentraining beschikbaar.

En zo werd het zaterdag 9 oktober 20.20 uur. Het “deelnemers attentie…. op uw plaatsen…. ” klonk het voor de eerste keer door het immense Rotterdamse Ahoy Complex. Venray moest de strijd aangaan met Bladel, Franeker, Emmeloord, Veendam, IJsselstein, Zelhem, Lisse en Ridderkerk. Met een totaal van 37 punten kwam Venray in het bezit van de eerste plaats en de eerste beker.

Na de eerste wedstrijd volgde op 6 november Groningen. Hier was de ploeg niet zo succesvol en eindigde op de één na laatste plaats. Op 4 december was de Groenoordhal in Leiden het strijdtoneel. Venray moest proberen om bij de eerste 6 te eindigen om niet na de eerste ronde al af te vallen. De ploeg nam een sportieve revanche voor de mindere prestatie een maand eerder en captain Willems mocht de derde prijs in ontvangst nemen.

Zes ploegen bleven over en op 29 januari 1972 kwamen IJsselstein, Lisse, Zelhem, Ridderkerk, Franeker en Venray op het strijdtoneel. Venray deed het fantastisch en werd eerste. Met zo’n veertienhonderd uitzinnige Venray supporters op de tribune werd op 26 februari in Arnhem gestreden en ook hier behaalde Venray de eerste plaats.

Tenslotte werd op 25 maart in Leiden beslist welke 3 ploegen uiteindelijk naar de grote finale zouden gaan. Het Venrayse team deed het uitstekend onder enthousiaste toejuichingen van het publiek, want wéér werd Venray winnaar van de eerste prijs. En dan volgde op 22 april de grote finale waar het legioen weer bezit had genomen van het immense Rotterdamse Ahoy-sportpaleis. Na een spannende strijd behaalde Venray een schitterende eerste prijs en dat werd uitbundig gevierd. 

Nadat de zeskampploeg op indrukwekkende wijze het Landskampioen had veroverd kreeg Venray’s trots de uitnodiging om deel te nemen aan het Europese avontuur 'Spel Zonder Grenzen'. Het Spel zonder grenzen was weer heel anders dan Zeskamp, waar men zich terdege kon voorbereiden op de verschillende spel-onderdelen.

Bij Spel zonder Grenzen kon men zich alleen voorbereiden op de Rode Draad en een specialistennummer. Andere proeven die uitgevoerd moesten worden waren niet bekend.
Wat men wel wist, is dat het niet eenvoudig zou zijn. Er werd veel en regelmatig getraind op conditie en techniek, zodat de ploeg in ieder geval goed voorbereid in de Italiaanse arena zou verschijnen.

5 juli 1972 kwam in zicht, de dag waarop het Venrayse Zeskampteam tegen zes buitenlandse teams in het strijdperk trad in het Noord-Italiaanse Passariano. En Venray was goed voorbereid. Met een knappe prestatie schreef de Venrayse ploeg in Passarinoo historie. Het was voor het eerst dat een Nederlands team in het buitenland de overwinning behaalde.

Er volgde een groots onthaal in Venray en de ploeg kon zich opmaken voor de Europacup op 13 september 1972 in Lausanne in Zwitserland. Venray eindigde door vervolgens op een mooie tweede plek.

Op de foto: het succesvolle team tijdens een reünie bij Omroep Venray op 14 augustus 2016. 

Foto
RooyNet Gemeente archief collectie Gerard Kruysen