Delen op social media kanalen

'Op 4 mei spreken bloemen gestoken in herdenkingskransen'

Als bloemist sta je dicht bij mensen uit je leefomgeving en leef je mee met gebeurtenissen die zich daar voltrekken. Je bent vaak een van de eerste personen die weet dat er een blijde gebeurtenis zoals een huwelijk of een bruiloftsfeest aan staat te komen of hoor je als eerste de geboorte van een nieuw mensenleven.

Maar ook bij verdrietige gebeurtenissen zoals een uitvaart of momenten van terugblikken en stilstaan bij verschrikkelijke gebeurtenissen uit het verleden, worden bloemen ingezet. Op een dag als dodenherdenking ben je als bloemist ook betrokken bij het landelijke gedenken van de oorlogsverschrikkingen en de slachtoffers die daarbij zijn gevallen. Ook in Venray is daags voor dodenherdenking bloemiste Deborah Absil (54, Broekhuizen) dan ook bezig om een herdenkingskrans te maken die luchtmachtbasis Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel gaat gebruiken tijdens de herdenkingsceremonie op 4 mei in Venray.

De herdenkingskrans die Deborah vandaag maakt wordt geheel aangekleed met bloemen die geen vlieguren hoefden te maken. Voor Deborah is duurzaamheid namelijk een belangrijk thema. In tijden waarin duurzaamheid de richting bepaald is zij niet achtergebleven maar wist haar onderneming met stappen te transformeren naar een met een gouden duurzaamheid predicaat. De krans die ze vandaag maakt kan, op de houder van de oase na, dan ook duurzaam genoemd worden.

“Ik heb de krans opgebouwd met appelblad en in de toef die bovenaan prijkt verwerk ik witte bloemen zoals rozen, gerbera’s, anjers en lelies uit Nederland.” De bloemen krijgen versterking van het groen. Een voor een steekt Deborah een eucalyptus, orchidee of een olijfblad tussen de bloemen in de krans. Terwijl zo bezig is met het opbouwen van de krans vertelt ze over de waarde van bloemen in mensenlevens.

“Ik bemerk dat in deze tijd van corona bloemen nog meer betekenis hebben gekregen en er een nog grotere waarde aan gegeven wordt. Bloemen brengen een stukje vreugde en geven troost en ik bemerk dat mensen dat vooral deze tijden echt hard nodig hebben. Het is door de verdrietige gevolgen van corona en de daarmee samenhangende crisis ook een stukje eerste levensbehoefte geworden.”

Hoewel bloemen voor sommige mensen een luxe ‘ding’ wordt gevonden, ervaart Deborah dat mensen vooral het onbetaalbare aspect er aan waarderen. Bloemen brengen medeleven en vreugde. “Het maakt feestjes vrolijker en bij verdrietige momenten biedt het troost. Het zegt: ‘Ik denk aan je’. Dingen die je op sommige momenten niet met woorden kunt zeggen, worden met bloemen uitgedrukt, bloemen zeggen heel veel ja.”

Terwijl Deborah zo bezig is de herdenkingskrans verder op te bouwen vertelt ze ook over tijden van oorlog en vrede en over verhalen die zij meekreeg over hetgeen haar naaste familieleden in oorlogstijd meemaakten.

(Hier lees je een fragment van het verhaal dat haar moeder aan haar overbracht en wat dodenherdenking en vrijheid voor Deborah betekent: https://www.omroepvenray.nl/nieuws/2021/05/04/stil-zijn-om-samen-stilte-te-doorbreken)

Op 4 mei wordt er tijdens een sobere ceremonie met slechts twaalf aanwezigen een krans namens de Gemeente Venray bij het oorlogmonument aan het Kerkepad neergelegd. De ceremonie vindt om 10.00 uur plaats. Burgemeester Luc Winants en Gerda van Stelten van het Oranjecomité leggen hierbij samen die krans neer. Ook wordt tijdens deze ceremonie de krans neergelegd die Doborah nu aan het maken is. Deze zal gelegd worden in aanwezigheid van vijf personen van de Generaal-Luitenant Bestkazerne.

Deborah legt de laatste hand aan de krans en pakt de gegevens erbij waarop staat uit naam van wie de krans gelegd wordt. Met de hand schrijft ze op de lint: Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.

“Als ik zo bezig ben met het maken van een herdenkingskrans, sta ik toch altijd wel even stil bij de gebeurtenissen uit het verleden. En nu we een generatie die de oorlog heeft meegemaakt aan het verliezen zijn moeten we er voor zorgen dat we de gebeurtenissen en ooggetuigen verhalen van toen niet vergeten. Mijn kinderen zijn dicht bij mijn moeder opgegroeid en hebben zo wel wat dingen meegekregen over de oorlogsjaren. Mede hierdoor zijn ze erg bewust dat vrede niet iets vanzelfsprekends is.”

Ook dit jaar is de ceremonie van dodenherdenking gehuld in oorverdovende stilte. Bloemen geschikt op kransen geven op 4 mei een gezicht aan de vele ceremoniën die er op die dag gehouden worden. En spreken daarbij een universele taal van woorden die niet uitgesproken kunnen worden bij het voelen van zoveel leed en verlies van levens.

“Niet alle dingen kun je met woorden zeggen, maar bloemen zeggen in onuitgesproken woorden heel veel. Het belang van bloemen in het leven van mensen is enorm groot. En die overtuiging raak ik nooit meer kwijt. Voor mij betekenen bloemen in ieder geval mijn hele leven. En ik heb bemerkt dat de taal van bloemen in tijden van crisis nog krachtiger wordt gehoord.”

Deborah met herdenkingskrans Defensie

Foto
Archief Omroep Venray