Delen op social media kanalen

Woensdag 24 maart was het zover. Een nieuw project voor jongeren, ‘Samen Eenzaamheid Verminderen’, ging succesvol van start in Venray.

De 14 jarige Michelle maakte samen met haar vriendin en klasgenoot Indy (15) een grote pan spaghetti Bolognese klaar en brachten die vervolgens naar mevrouw Steemers in Venray. (Lees hier ook wat je zelf kunt doen om samen eenzaamheid te verminderen: https://www.omroepvenray.nl/nieuws/2021/02/05/samen-actie-tegen-eenzaamheid)

“Ik hoorde op school over het project”, vertelt Michelle enthousiast. “Door de coronamaatregelen verveelde ik me vaak. Ik kon niet de activiteiten doen die ik normaal gesproken met mijn vriendinnen doe. Daardoor voelde ik mij ook vaak heel alleen. Toen Synthese ons vertelde over het project heb ik mij meteen, samen met mijn vriendin Indy, hiervoor aangemeld. We konden gaan koken, wandelen of een praatje met iemand gaan maken met iemand uit Venray die zich eenzaam of alleen voelt. Door corona besefte ik ook hoe moeilijk het is voor ouderen of personen die meestal alleen thuis zitten.”

Mevrouw Steemers, een zelfstandig wonende kwieke vrouw van tachtig jaar, was door jongerenwerker Hakan Ortak gevraagd de pilot te ondersteunen. Zo kon tussen haar en de twee deelnemende meiden een contactmoment ontstaan en kon er een praatje met elkaar gemaakt worden.

“De twee meiden kwamen keurig op tijd bij mij aan de deur”, vertelt deelneemster mevrouw Steemers. "Ze hadden zoveel eten klaargemaakt dat ik hen uitnodigde het samen met mij op te eten. Ik heb mijn eerste prik al gekregen en met de juiste afstand zou dat goed moeten gaan. We hebben alle drie twee keer opgeschept en daarna was er nog genoeg over om de volgende dag nog van te eten. De meiden waren erg vriendelijk en spontaan. Ik heb echt genoten van deze ontmoeting en het lekkere eten."

“Ik ken jongerenwerker Hakan via mijn zoon”, zo vervolgt ze haar verhaal. “Hij vroeg me dan ook of ik de pilot wilde ondersteunen. Ik vond het direct een goed idee en hoop dat door dit project veel leuke ontmoetingen tot stand mogen komen tussen jongeren en mensen die zich wel eens eenzaam voelen. Het zijn rare tijden en we moeten er absoluut voor elkaar zijn om elkaar erdoorheen te slepen.”

Jongerenwerker Hakan Ortak vertelt Omroep Venray hoe het project tot stand kwam:

“Het betreft een pilot die als doel heeft jongeren en inwoners van Venray die zich wel eens eenzaam voelen met elkaar te verbinden. Veel jongeren kampen door intreden van de coronamaatregelen met het zinvol invullen van hun dag. Na school en andere verplichte activiteiten blijft er vaak nog veel tijd over. Veel sport en andere culturele activiteiten gaan niet door of staan op een laag pitje. Ook de omgang met vrienden en vriendinnen kan niet altijd op een manier gedaan worden die jongeren graag wensen. Daarbij zijn veel jongeren de digitale activiteiten echt moe en snakken ernaar om fysiek bezig zijn. Gewoon even met de handen uit de mouwen.”

In dit project ‘Samen Eenzaamheid Verminderen’ gaan jongeren tussen de 12 en 18 jaar coronaproof koken of bakken voor ouderen of personen die behoefte hebben aan contact. Welzijnsorganisatie Synthese ondersteunt dit project. De kosten die de jongeren maken worden in overleg met de organisatie vergoed. In de toekomst kunnen deelnemers een kleine bijdrage geven voor de onkosten.

“Veel ouderen in Venray kampen met eenzaamheid of voelen zich alleen”, verduidelijkt Hakan verder. “Ook voor hen gaan veel activiteiten niet door en eenzaamheid wordt dan nog harder gevoeld. Daarbij is voor ouderen de omgang met personen in dezelfde leeftijdsgroep vaak erg beperkt. Dan is het fijn dat er jongeren zoals Michelle en Indy zich inzetten voor Venraynaren die eenzaam zijn of zich vaak alleen voelen. Door middel van het bereiden van een lekkere maaltijd of het bakken van een stuk cake en het voeren van een belangstellend praatje, proberen we het leed van deze groep ‘vergeten’ inwoners wat te verzachten.”

Het project ‘Samen Eenzaamheid Verminderen’ zal, bij voldoende aanmeldingen, iedere woensdag uitgevoerd worden. Er hebben zich inmiddels vijf jongeren aangemeld, maar de projectleiders hopen dat zich na deze pilot nog velen hierbij zullen aansluiten.

‘Alleen samen kunnen we eenzaamheid verminderen’ is hierbij hun motto.

"Indy en ik vonden het erg fijn om deel te nemen aan dit project, vertelt Michelle er nog gauw achteraan. "Zolang we dit kunnen doen willen we op deze leuke manier helpen om eenzaamheid bij inwoners van Venray te verminderen."

Jongeren die na het lezen van dit artikel zin hebben gekregen om iets lekkers te bereiden of op een andere manier iets voor een ander willen betekenen, kunnen zich aanmelden bij h.ortak@synthese.nl. Ook mensen die zich wel eens eenzaam voelen kunnen zich op deze manier aanmelden of via het Instagramaccount @jongerenwerk_venray een bericht achterlaten.

 

Michelle en Indy

Foto
Hakan Ortak