Delen op social media kanalen

De jaarlijkse feestelijke bijeenkomsten van de al zeer lang bestaande Sint-Antoniusabtgilden in Blitterswijck en Oirlo gaan dit jaar in januari niet door vanwege de coronamaatregelen. Wel zal Sint Antoniusabt vereerd worden in de Mis van 16 januari om 19.15 uur in de kerk van Oirlo en op 17 januari om 11.00 uur in de kerk van Blitterswijck (zie foto).

In Oirlo zal de door het gilde bestelde H. Mis worden opgedragen voor de levende en overleden leden van het St. Antoniusabtgilde, in het bijzonder voor de in het afgelopen jaar door corona overleden lid Piet Custers. Het beeld van St. Antoniusabt uit  rond 1500 dat in vroegere tijden een plaats had aan het gilde-altaar, zal tijdens de H. Mis op het priesterkoor geplaatst zijn, voorzien van twee brandende kaarsen.

Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat de Antoniusklok gegoten werd door klokken-gieter Jacob van Venrade. Deze klok uit 1521 hing in de kerktoren van Oirlo. Het opschrift luidde: ‘s. Antonius heit ic / den dufel verdrive ic / Ao XVcXXI daer bi / Goet Jacob van Roei mi. De klok werd op 19 november 1942 door de Duitsers in beslag genomen en verdween in de smeltovens van Krupp. In de kerk van Blitterswijck zal de icoon van St. Antoniusabt, geschilderd door Liesbeth Smulders, tentoongesteld worden op de communiebank, alsook een houten beeldje van hem.

Beide H. Missen worden opgedragen door gildepriester Huub van Horne

Foto
Archief Omroep Venray