Mammoetklus op Breehei bij Leunen voor drinkwater Venray en Horst aan de Maas

Mammoetklus op Breehei bij Leunen voor drinkwater Venray en Horst aan de Maas

Drukte en het nodige verkeer op de doorgaans rustige Breehei bij Leunen. Het WML-pompstation op die plek wordt deze jaren compleet vernieuwd. Afgelopen week arriveerden met speciaaltransport de filterketels voor het nieuwe zuiveringsgebouw. Donderdag werden ze op hun plek gezet.

Een groot deel van het drinkwater voor Venray en Horst aan de Maas levert WML vanuit Breehei. Om dat ook komende decennia te kunnen blijven doen, is een vernieuwing van de productielocatie nodig. De werkzaamheden startten in 2016 en lopen nog tot 2022. Tijdens de werkzaamheden gaat de winning, zuivering en levering van drinkwater gewoon door.

De bouw van het zuiveringsgebouw is innovatief: waar de ‘oude’ zuiveringsinstallaties log en vaak letterlijk in beton zijn gegoten, wordt die in Breehei opgeknipt in modules. Zo kunnen ter plaatse relatief eenvoudig de verschillende zuiveringsstappen aangepast worden. Bovendien zijn onderdelen van de zuivering te verplaatsen naar andere locaties waar op dat moment méér capaciteit nodig is.

WML wil komende jaren ook op andere plekken volgens dit modulair zuiveringsconcept werken.