Opening bijenstal op de Weverslose Schans

Opening bijenstal op de Weverslose Schans

Zondag 14 juli verrichten wethouder Jan Loonen en Angelique Jansen-Swinkels, directievoorzitter Rabobank Horst Venray, de officiële opening van de bijenstal op de Weverslose Schans Imkersvereniging Regio Venray heeft in samenwerking met stichting Loobeek en met financiële steun van de Rabobank de stal ontwikkeld om de honingbij te ondersteunen.

Bezoekers van de Weverslose Schans kunnen de bijenkasten van nabij bekijken. Regelmatig zullen er bijeenkomsten georganiseerd worden waarbij voorlichting gegeven zal worden over de (honing)bij en andere bestuivende insecten en over het werk van de imker. Ook zullen er af en toe demonstraties georganiseerd worden over de bijenhouderij.

U kunt de Weverslose Schans vinden aan het Weverslo te Merselo (vanuit Merselo, via de Haag, linksaf Weverslo op, na 200 meter ligt de boerenschans aan de linkerkant van de weg). De GPS-locatie is: 51°31’08.5″N 5°55’35.9″E.

De huidige vereniging is in 1922 opgericht. In de zeventiger jaren was men heel druk bezig met het realiseren van een bijenstal in het Oda-park. Helaas werden alle inspanningen door vandalisme tenietgedaan.

Begin 21e eeuw werd in het Zoo Parc Overloon een bijenstal ingericht. In 2013 werd de botanische tuin verkocht en dat betekende het einde van onze bijenstal in het Zoo Parc.
Nu is er een nieuwe bijenstal gerealiseerd in samenwerking met Stichting Loobeek. Momenteel telt de vereniging een dertigtal leden.

Stichting Loobeek ontwikkelt in het Loobeekdal recreatieve voorzieningen waarmee in het gebied historie naast de oorspronkelijke natuurwaarden terugkomen. Het doel is hier een historische poort te creëren naar een recreatief Limburg.

Er worden drie historische gebouwen gerealiseerd: een boerenschans, een volmolen en een schaapskooi.