Het nieuws van 18 juni 2019

Urban & Nature in het Odapark

Zondag 23 juni vindt de derde aflevering plaats van “Urban & Nature”, een bijzondere reeks concerten in het park. Deze keer kan men genieten van de bijzondere muziek van de groep Omega Impact in de exclusieve sfeer van Odapark.

Voorafgaand aan een concert in het Theehuis, zullen musici zich al wandelend door het Beeldenbos begeven en zich aldaar laten inspireren door de kunst. Na deze muzikale wandeling zal Omega Impact afsluiten met een concert in het Oda-paviljoen.

Limburgers wonen relatief ruim op perceel

De gemiddelde perceeloppervlakte van Nederlandse tussenwoningen is de afgelopen decennia met 29,7% gedaald. Dit terwijl de woonoppervlakte sinds de jaren ‘50 juist met 21,1% is gestegen.

Van alle provincies wonen Zuid-Hollanders het krapst op percelen. Limburgers wonen daarentegen relatief ruim en ook de grootste woonoppervlaktes van tussenwoningen worden gevonden in Limburg.
Dit blijkt uit onderzoek van Regiocontainer.nl, dat kenmerken van 56.500 te koop en te huur staande woningen van grote vastgoedplatformen voor consumenten analyseerde.

Koningschieten en bierkruien in Blitterswijck

Het jaarlijkse bierkruien vanaf de Arcense bierbrouwerij naar Blitterswijck vindt plaats op zaterdag 22 juni voor de 46e maal.
Het is dit jaar dat ze de 100e vaatjes van Arcen naar Blitterswijck kruien

Sacramentsprocessie door de straten van Blitterswijck

Traditie getrouw trekt er op Sacramentsdag een processie dooor de straten van Blitterswijck. Dit jaar valt dat op zondag 23 juni.

Voorafgaand aan deze nostalgische en folkloristische tocht, wordt om 09.00 uur in de kerk van O.L.V. Geboorte een Heilige Mis opgedragen met gilde- eer. Daarna begint om 9.45 uur de processie ‘lange route’. Deze loopt vanuit de kerk via het Plein, St. Antoniusstraat, Langstraat, Pastoor Verheggenstraat terug naar de kerk.

Burgerpanels presenteren adviezen aan Provinciale Staten

Donderdagavond 20 juni presenteren de Burgertoppanels hun adviezen aan Provinciale Staten van Limburg. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn in het provinciehuis te Maastricht.

Tijdens het event krijgt u meer zicht op hoe door vernieuwing van lokale democratie burgers meer en directer worden betrokken bij provinciale besluitvorming. In dat opzicht is deze Burgertop Limburg een experiment dat niet eerder in deze vorm in Nederland heeft plaatsgevonden.

Burgertop Limburg

Inschrijvingen Burendag 2019 van start

De inschrijving voor de 14e editie van Burendag is geopend. Vanaf nu kan iedereen die zijn buren beter wil leren kennen een burendagactiviteit aanmelden via www.burendag.nl.

Dit jaar bieden de organisatoren Douwe Egberts en het Oranje Fonds een aantal buurten in het land een extra steuntje in de rug. Het gaat daarbij om buurten waar doorgaans minder onderlinge verbinding is, maar waar wel behoefte is aan meer contact. Burendag valt dit jaar op 28 september.

Busreis fanclub Wout Poels naar start Tour de France

De fanclub van Wout Poels organiseert weer een busreis naar de start van de Tour de France in Brussel. Deze vindt plaats op zaterdag 6 juli.

De bus vertrekt om 7.00 uur vanaf het dorpsplein in Blitterswijck. De fanclub verwacht tussen 9.30 en 10.00 uur te arriveren in hartje Brussel. De fans zijn dan bij het voorstellen van de ploegen en renners en de hele ceremonie van de startprocedure. Vervolgens zoeken we een plek waar we op een groot scherm de renners kunnen volgen en kunnen bij de finish live naar de finale kijken.

Risico’s voor Limburg: hoe blijven we samen veilig?

De recente onweersbuien en extreme regenval die zorgden voor code oranje in heel Limburg zullen we de komende jaren vaker zien, net als droogte en natuurbranden. Extreem weer is één van de risico’s die zijn benoemd in het risicoprofiel dat door de twee Limburgse veiligheidsregio’s is vastgesteld.