Limburgers wonen relatief ruim op perceel

Limburgers wonen relatief ruim op perceel

De gemiddelde perceeloppervlakte van Nederlandse tussenwoningen is de afgelopen decennia met 29,7% gedaald. Dit terwijl de woonoppervlakte sinds de jaren ‘50 juist met 21,1% is gestegen.

Van alle provincies wonen Zuid-Hollanders het krapst op percelen. Limburgers wonen daarentegen relatief ruim en ook de grootste woonoppervlaktes van tussenwoningen worden gevonden in Limburg.
Dit blijkt uit onderzoek van Regiocontainer.nl, dat kenmerken van 56.500 te koop en te huur staande woningen van grote vastgoedplatformen voor consumenten analyseerde.

Perceeloppervlakte daalt fors, woonoppervlakte stijgt
Sinds 1950 is de gemiddelde oppervlakte constant aan het dalen. In de jaren ‘50 was de gemiddelde oppervlakte 187,3m². Anno 2019 is het perceel van een tussenwoning gemiddeld nog maar 131,7m² groot.

Per decennium daalt de perceeloppervlakte van tussenwoningen met 5,6%. De sterkste daling (11,3%) vond plaats tussen de jaren ‘50 en ‘60. De gemiddelde woonoppervlakte van een tussenwoning is sinds 1950 juist met 21,1% gestegen. Tussen de jaren ‘60 en ‘70 was de stijging het grootst (11,3%). Tussenwoningen die gebouwd zijn sinds 2010 zijn juist weer 7% kleiner dan woningen met een bouwjaar tussen 2000 en 2009.

Huizen groter, tuinen steeds kleiner
Om een indicatie te geven van de hoeveelheid perceeloppervlakte die wordt gebruikt voor woonruimte, is het woon/perceel-ratio berekend. De woon/perceel-ratio is sinds de jaren ‘50 flink gestegen, van 53,1% naar liefst 91,4%. De woon/perceel-ratio steeg met gemiddeld 10% per decennium. Doordat de woonoppervlakte is gestegen, is er weinig ruimte op het perceel voor een tuin. Tuinen zijn hierdoor relatief gezien steeds kleiner geworden.

Grootste woonoppervlaktes in Limburg
In Limburg kennen tussenwoningen gemiddeld de grootste woonoppervlaktes van Nederland. De gemiddelde woonoppervlakte van Limburgse tussenwoningen kwam uit de onderzochte woningen uit op 126m². Ook de percelen zijn met 198m² relatief groot vergeleken met elders in Nederland. Enkel in Flevoland zijn de percelen gemiddeld groter. Het Limburgse woon/perceel-ratio is met 64% relatief laag ten opzichte van andere provincies.

Bekijk alle resultaten op de onderzoekspagina van Regiocontainer.nl.