Koningschieten en bierkruien in Blitterswijck

Koningschieten en bierkruien in Blitterswijck

Het jaarlijkse bierkruien vanaf de Arcense bierbrouwerij naar Blitterswijck vindt plaats op zaterdag 22 juni voor de 46e maal.
Het is dit jaar dat ze de 100e vaatjes van Arcen naar Blitterswijck kruien

Ongeveer twintig gildebroeders en zusters van het St. Antonius Abt Gilde zijn weer bereid om voor de 46e maal deze traditie in ere te houden. De bierkruiers, Koningspaar en de overheid gaan per huifkar naar Arcen war ze 10.30 uur te gast zullen zijn in de proeverij van Clevis in Arcen. Om 19.30 uur worden de bierkruiers bij de familie Pijpers in Blitterswijck afgehaald, waarna ze naar het gildetrein op het kasteelterrein vertrekken, waar de bierkruiers het bier aanbieden aan het gilde.

Zondag 23 juni wordt er gestreden voor de 40e maal om een nieuwe koning van het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck. De dag begint om 6.45 uur met dauwtrappen, de gildebroeders- en zusters worden aan huis afgehaald door de tamboers en klaroenblazers om naar het gildetrein te gaan, waar om 8.00 uur een ontbijt wordt aangeboden door het koningspaar Lennart en Lizzy Gooren. Om 9.00 uur is de H. Mis met gilde eer gecelebreerd door de gildepriester Huub van Horne. Aansluitend de sacramentsprocessie, na de processie wordt de kerkelijke overheid over vendelt door de hoofd vaandrig en aansluitend de vendelgroet door de groep vendeliers van het St. Antonius Abt Gilde

Koningschieten op het gildetrein
Om 13.00 uur zal het eerste schot gelost worden op het gildetrein de jeugd zal de spits afbijten voor de nieuwe jeugdkoning om 14.00 uur schieten de gildezusters op de vogel. Om 15.00 uur de gildebroeders, voorafgegaan door de kerkelijke overheid, gildepriester Huub van Horne, burgemeester Hans Gillissen, ereleden en enkele genodigden.
Voor de burgemeester Hans Gillissen is dit zijn laatste keer dat hij als burgemeester van gemeente Venray de vogel mee mag bevrijden, want per 30 december 2019 treed Hans af als burgemeester van de gemeente Venray, we mogen gerust zeggen, Hans had altijd een grote passie voor het gilde, en was een graag geziene gast bij St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck

Als de vogel eraf wordt geschoten is, door het schot van geluk, wordt de nieuwe koning van het gilde geïnstalleerd tijdens een ceremonieel gebeuren. Daarna begeeft het gehele gilde zich naar het dorpsplein met de nieuwe koning en koningin en wordt het geheel ontbonden, waarna het feest in café de Zwart met de koning of koningspaar tot in de kleine uurtjes verdergaat.