Roefeldag laat kinderen ontdekken, beleven en genieten!

Roefeldag laat kinderen ontdekken, beleven en genieten!

Vrijdag 14 juni was in Venray weer een Roefeldag voor basisschoolleerlingen. Samen met Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV) organiseerde Kiwanisclub de Rooyse Ladies een ontdekkingsreis langs 130 bedrijven in Venray en omgeving. Ruim 400 kinderen van groep acht van 14 Venrayse basisscholen maakten kennis met allerlei beroepen en bedrijven. Een dag die dankzij de enthousiaste inzet van de medewerkers van de bedrijven, ruim 100 begeleiders en de Rooyse Ladies wederom een groot succes is geworden. Dit jaar was er een social reporter die tijdens de Roefeldag direct verslag deed op social media.

Wat er aan vooraf ging
Door Kiwanis Nederland werden eerder dit jaar enkele projecten gekozen die speciale pr-aandacht verdienen. De Roefeldag van de Rooyse Ladies werd daarbij als één van de mooiste projecten geselecteerd. Met foto’s, berichten en weetjes van de vorige edities wist de social reporter Ghislaine Cals al een week vooraf alle aandacht te krijgen voor de Roefeldag. Op vrijdag 14 juni ging zij mee op pad om het ‘roefelen’ te beleven en verslag te doen van vele activiteiten.

Off we go
Met een intensieve warming up van Jorianne van Dansschool Janssen, werd bij Zaal Zeven van Hotel Asteria het startsein gegeven voor de vierde Roefeldag. Honderden kinderen in formatie dansend op de Zumba beat, hoe mooi is dat! Bestuursvoorzitter van SPOV, Marcel Reulen, benadrukte bij de opening hoe belangrijk het is dat kinderen kennis kunnen maken met de diversiteit aan beroepen en hoe zeer dit helpt bij de keuzes die ze op latere leeftijd kunnen maken. Met iets lekkers voor tussendoor gingen de kinderen vervolgens op pad. Na de interviews met Petra Cavis en Mireille Janssen, respectievelijk voorzitter van de Rooyse Ladies en initiatiefneemster van de Roefeldag, startte ook de social reporter haar route langs een aantal bedrijven.

Roefelen
De naam Roefeldag komt van het Belgische woord ‘roefelen’ dat snuffelen of ontdekken betekent. Op de Roefeldag oriënteren kinderen zich op allerlei facetten in diverse bedrijfstakken. Bedrijven en instellingen helpen kinderen de wereld van de volwassenen op een actieve manier te ontdekken. Een kijkje nemen in het grote mensenleven: in de techniek, in de zorg, bij de kapper of de in horeca, is voor kinderen een unieke ervaring. De kinderen mogen vragen stellen en meer en meer mogen de kinderen actief meedoen. Veel bedrijven, winkels, instellingen en organisaties nemen al jaren deel en bedenken ieder jaar nieuwe activiteiten waar de kinderen bij kunnen meehelpen. Ook voor de ondernemers en medewerkers is het leuk zichzelf te presenteren, de kinderen zijn immers allemaal potentiële werknemers.

Leuke dingen beleefd
De social reporter nam een kijkje bij de AmbulanceZorg Limburg-Noord waar de kinderen konden zien hoe een reanimatie in z’n werk gaat. Zeker zo leuk was hier de inspectie van de ambulance vanbinnen, inclusief de sirene test. Het programma werd vervolgd met een bezoek aan Inther waar de kinderen op slimme wijze mochten kennismaken met automatisering in de logistiek. En hoe leuk was het dat een meisje de op-een-na-hoogste score ooit haalde bij het ‘pick-up’ spel. Bij bloemenspeciaalzaak September werd onder deskundige leiding een fraai boeket bij elkaar gestoken en de kinderen mochten het meenemen als verrassing voor moeder of vader(dag). Voor alle kinderen was er een lunch in Pannenkoekenhuis de Perdstal; overheerlijke pannenkoeken, door de Rooyse Ladies eigenhandig gebakken. Tot slot ging de social reporter op bezoek bij Bol Adviseurs waar een van de partners uitleg gaf over het samenwerken met ondernemers en het realiseren van hun dromen en ambities. Met gebruikmaking van een Donald Duck animatie wist hij de kinderen te boeien en al was dit het laatste bezoek van de dag, 16 kinderen hingen aan zijn lippen. Terug naar Pannenkoekenhuis de Perdstal waar alle dames moe maar voldaan op het terras waren neergestreken voor een welverdiend drankje. Echter de dag kon niet afgesloten worden zonder een interview met Ine Eijdems, de voorzitter van de Roefeldag, en last-but-not least met Johannes Berhitu, directeur van de Hommel en de Meulenbeek, al jaren motivator van en actief meewerkend aan het succes van de Roefeldag. Hij mocht tijdens de Roefeldag samen met een groepje kinderen ervaren hoe bier wordt gemaakt.
Opmerkelijk was dat ieder interview eindigde met: “Volgend jaar doen we weer mee!”

Kind staat centraal
Bij de Kiwanis clubs over de hele wereld staan de kinderen centraal. Door deze dag te organiseren zetten de Rooyse Ladies de kinderen uit Venray centraal. Niet door het inzamelen van geld maar door hen op weg te helpen naar een geslaagde toekomst. Voor meer informatie over de activiteiten die de Rooyse Ladies organiseren bezoek de website: www.kiwanisderooyseladies.nl

Foto: 
social reporter Ghislaine Cals