Tuinafval aanbieden weer gratis in het Land van Cuijk

Tuinafval aanbieden weer gratis in het Land van Cuijk

Inwoners van het Land van Cuijk kunnen met ingang van 1 augustus 2019 hun tuinafval weer gratis naar de groenstraat in Haps en de diverse mini-milieustraten brengen. Na één jaar blijkt dat door het ingevoerde tarief ongewenste verschuivingen van afvalstromen heeft plaatsgevonden.
Het aantal mensen dat afval komt brengen op de diverse locaties is na de wijziging van de milieu- tarieven in de regio, gehalveerd.

Bij de mini-milieustraten kwamen 56 procent minder mensen, bij de groenstraat in Haps was dat 49 procent en bij de naastgelegen milieustraat was dat 46 procent minder.
Ook wordt waargenomen dat de inwoners door de tariefinvoering het afval minder goed scheiden.
Het feit dat de mensen moeten betalen voor afval wat als nuttig wordt beschouwd werkt demotiverend.
Het komt wekelijks voor dat bezoekers aan de poort rechtsomkeer maken, of in discussie gaan met het IBN milieustraatpersoneel over het tarief.

Op de mini-milieustraten kunnen inwoners per keer niet meer dan 2m3 brengen. Op de groenstraat in Haps wel. De andere ingevoerde of gewijzigde tarieven blijven in stand. Het gaat om 7,50 euro per halve kubieke meter voor A- en B-hout, gips, grond, puin en harde kunststoffen, 15 euro per halve kubieke meter voor grof restafval, dakleer en C-hout. Het tarief voor de inzameling van grof huishoudelijk afval op afroep bedraagt 16 euro halve kubieke meter.

Belangrijkste reden voor het afschaffen van het tarief is de ongewenste verschuiving van afvalstromen. Vaak wordt gedacht dat grondstoffen die te recyclen zijn altijd geld opleveren. In de meeste gevallen is dit niet zo. Aan de verwerking van afval zijn ook kosten verbonden, terwijl ze wel volledig gerecycled kunnen worden. Ondanks dat is afvalscheiding nog steeds beter dan het als restafval te moeten verbranden. Afval scheiden en recyclen is financieel nog steeds voordeliger dan afval als restafval te verbranden. En uiteraard is afval scheiden veel beter voor het milieu.

Bron: 
Gemeente Boxmeer
Foto: 
Pixabay