Defensie wil vliegbasis De Peel weer in gebruik nemen

Defensie wil vliegbasis De Peel weer in gebruik nemen

Omdat Defensie meer geld heeft om te oefenen en te trainen, wordt er weer vaker gevlogen.

De heropening is op zijn vroegst in 2021.De provincies Limburg en Noord-Brabant, de betrokken gemeentes en omwonenden krijgen een stem, belooft Defensie.

Wegens bezuinigingen werden eerder de vliegvelden Soesterberg,Twente en marine vliegkamp Valkenburg bij Leiden gesloten, daardoor heeft Defensie nu te weinig velden om alle vluchten te kunnen uitvoeren.

Defensie probeert de ruimte op de overgebleven vliegvelden zoveel mogelijk te benutten, maar De Peel "kan niet worden gemist".

De geluidszone blijft hetzelfde. Maar het moet na 2021 mogelijk blijven om met jachtvliegtuigen zoals F16's drie keer per jaar te oefenen op de basis, in periodes van ieder zes weken. Ook de helikopters van Gilze-Rijen moeten kunnen blijven oefenen op de basis, is het idee vanuit de politiek.

Defensie overlegt met de gemeenten Asten, Boxmeer, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Sint Anthonis en Someren en ook met de twee Limburgse gemeenten Bergen en Venray en de provincie Limburg.

Er staat een publieksavond voor de buurtbewoners gepland, op woensdag 26 juni in Hotel Restaurant Asteria Venray aanvan 19.30 uur

Foto: 
DGLC Vredepeel