Pepijn Baneke ontkent afrekencultuur bij Groen Links

Pepijn Baneke  ontkent afrekencultuur bij Groen Links

"Het royement van de nieuwe kandidaat-gedeputeerde Carla Brugman heeft niets te maken met de persoon Carla Brugman, maar alles met haar functie." aldus Baneke in het radioprogramma De Stemming van L1

Het provinciale bestuur van de partij heeft het landelijk bestuur gevraagd om Brugman uit de partij te zetten, nadat de politica uit Venray toetrad tot het nieuwe provinciale college.

"Het was een schok, ik moest het wel verwerken. Je kan niet als GroenLinks-lid in een constructie gaan zitten waar wij als GroenLinks-partij tégen zijn." Baneke liet eerder weten dat zijn partij onder geen beding in een college zou gaan zitten met Forum voor Democratie en PVV. Beide partijen leveren nu wel een gedeputeerde in het nieuwe provinciale college.

Baneke ontkent dan ook dat er sprake is van een afrekencultuur bij GroenLinks. Dat verwijt klonk afgelopen weekeinde, nadat eerder deze maand onderwijswoordvoerder Özdil het veld moest ruimen na een meningsverschil met Jesse Klaver over de studieleningen. Er zou onvoldoende ruimte zijn voor interne discussie in de partij. "Het is een andere situatie", aldus Baneke. "Op landelijk niveau was er meer animositeit tussen personen. Dit zijn twee functies die je niet kunt verenigen. Wij hebben geen problemen met de persoon Carla Brugman, maar zij heeft een stap genomen die de functies onverenigbaar maakt."

De fractievoorzitter verwacht niet dat het huidige college een lang leven beschoren is. "Wij gokken van niet. Gezien sommige politieke stromingen en politieke onervarenheden. Maar we gaan het zien."

Bron: 
L1
Foto: 
limburg.groenlinks