Muur van Vrijheid in Overloon

Muur van Vrijheid in Overloon

In het Oorlogsmuseum Overloon wordt door kunstenares Angret Meij deze week de laatste hand gelegd aan de Muur van Vrijheid. Op zondag 7 april vindt de onthulling daarvan plaats.

Wat is vrijheid? Die vraag stelde de uit Tegelen afkomstige Angret Meij in de afgelopen drie jaar aan honderden mensen. En het antwoord op die vraag ging zoals verwacht kon worden alle kanten op. Meij ging daarmee aan de slag door elk van die antwoorden vast te leggen in een schilderijtje. Elk schilderijtje, van 10 bij 15 centimeter, werd zo een persoonlijke bouwsteen om een muur mee te bouwen. Inmiddels heeft zij vele honderden schilderijtjes, die nu in Overloon samengebouwd gaan worden tot een vrijheidsmuur bestaande uit 871 bouwstenen.

Inmiddels is er ook een boek gemaakt over deze muur, met daarin een groot aantal persoonlijke visies op wat vrijheid voor mensen betekent. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met de kleine kunstwerkjes die bij elk verhaal horen.

De muur en het boek wordt gepresenteerd tijdens de onthulling op zondagmiddag 7 april 15.00 uur in het Oorlogsmuseum Overloon. Daarna zal de muur in het museum te zien zijn tot 18 oktober, de dag waarop Venray werd bevrijd in 1944 en het eindpunt van de Slag om Overloon.

Foto: 
Oorlogsmuseum Overloon