Pianotalent uit Venray krijgt na optreden in Amsterdam een miniatuur van kunstwerk 'De Kus'

Pianotalent uit Venray krijgt na optreden in Amsterdam een miniatuur van kunstwerk 'De Kus'

Rangel Silaev uit Venray kreeg na zijn optreden in Amsterdam een miniatuur van een kunstwerk ' De Kus' van Jeroen Henneman.

Na een succesvolle première in Venray van zijn nieuwe compositie 'De Kus' had de 18-jarige pianist, componist en muziekproducer een optreden in Amsterdam.

Hij kreeg namelijk een jaar geleden een bijzondere opdracht van Classic Young Masters om een compositie te maken voor een kunstwerk 'De Kus' van Jeroen Henneman en het uit te voeren in Amsterdam.

De Venrayse pianist wist zijn eigen visie van het kunstwerk te combineren met de turbulente gevoelens van een jonge man Rangel die zoals Sergei Rachmaninov op een vroege leeftijd al uit het huis ging voor zijn droomstudie en met de door zijn moeder voorgelezen verhalen (toen Rangel klein was) in het Russisch van een Russisch boek over de meest succesvolle Russische componist Rachmaninov.

In dit boek werd beschreven hoe Rachmaninov te werk ging aan zijn muziek stukken, geïnspireerd door de schilderkunst.

Rangel: " 'De Kus' is een eindeloos thema van vele kunstenaren, van de Italiaanse kunstschilder Francesco Hayez, de Noorse kunstschilder Edvard Munch en de Oostenrijkse kunstschilder Gustav Klimt. Ik kreeg een bijzonder eer om een moderne kunstwerk “De Kus” van Jeroen Henneman in mijn muziek voor een groot leuk publiek “te vertalen”. Misschien omdat ik pas 18 ben en mij in de meest romantische fase van mijn leven begeef, ging ik vrij snel componeren, zonder lang na te denken. Geen noten, maar gevoelens, geen pianotoetsen, maar een beeldende kunst, alles gegeven met mijn enorme streven om mijn publiek te raken.

Ik dacht toen aan dit kunstwerk: Moderne tijd, drukte, stress… Maar wat is eigenlijk voor ons allemaal alle het belangrijkste? Mensen waarvan wij houden, die wij lief hebben, met wie wij onze vreugde en verdriet willen/moeten delen."

Toch was het spannend voor Rangel om in Amsterdam de stukken van hemzelf en van Rachmaninov in bijzijn van de opdrachtgever en van Jeroen Henneman zelf uit te voeren. Gelukkig was daar het contact met het publiek bijzonder goed en warm zoals tijdens het kerstconcert in Venray.

Toch was de beloning voor het creatieve werk ' De Kus' van Rangel in Amsterdam boven alle verwachtingen. De pianist ontving na afloop van het concert in plaats van bloemen een ander cadeau. Rangel kreeg een miniatuur van ' De Kus' van Jeroen Henneman aangereikt.

Het komt naast de Classic Young Masters Award in Venray te staan, zodat het publiek tijdens concerten in Venray niet slechts van de muziek kan genieten maar ook van een kleine ' De Kus' (het echte kunstwerk is 22 meter hoog en wacht op nog om op een mooie plek gezet te worden).

Foto: 
Sander Heezen