Vmbo en havo beleven Week van de Procestechniek & Maintenance

Vmbo en havo beleven Week van de Procestechniek & Maintenance

Meer dan 800 Limburgse vmbo en havo leerlingen van 31 scholen beleven van 14 t/m 18 en van 21 t/m 25 januari tijdens de 20ste editie van de Week van de Procestechniek en Maintenance de beroepen operator, technician en laborant.

Vakmensen uit de bedrijven, maar ook studenten begeleiden de technici in spé bij hun werkzaamheden in een realistische bedrijfsomgeving. De jongeren ervaren dat iets maken of doen in een teamverband met de nodige zelfstandigheid en eigen inbreng leuk kan zijn.

Via de Week van de Procestechniek en Maintenance en het complementaire Loopbaan-Oriëntatie-Programma (vmbo) met doe-dagen bij bedrijven en mbo-scholen kiest éénderde van de geïnteresseerde leerlingen voor een mbo-studie in deze richting.

Een mooi resultaat van de samenwerking mbo Techniekcollege Zuid-Limburg, Gilde Opleidingen, Summa Laboratoriumtechniek en de meer dan 50 Procestechniek & Maintenance bedrijven (PML). Door dit initiatief kan in Limburg de helft van de vraag van bedrijven naar operators, technicians en laboranten ingevuld worden door mbo-afgestudeerden, die veelal in deze regio blijven wonen en werken.

PML is een platform van rond de 50 toonaangevende technische bedrijven in de chemie, food, kunststof en maakindustrie. Ze werken samen met alle Limburgse vmbo, havo-scholen en mbo Techniekcollege Zuid-Limburg, Gilde Opleidingen en Summa Laboratoriumtechniek.

De focus is resultaatgericht. In de 20 jaar dat PML bestaat groeide de jaarlijkse instroom van 20 naar 200 operator studenten en van 0 naar rond de 100 maintenance studenten. Ruim voordat deze jongeren de school verlaten, komen ze via stages en speeddates in contact met de lidbedrijven. Velen vonden daar een baan en hebben een succesvol bestaan opgebouwd in de regio.

Op donderdag 17 januari van 13.00 tot 16.00 uur komen 45 leerlingen van
het Raayland College Venray met hun docenten op bezoek op de locatie SPIE Academy in Venray.